Izložba

Atrij Hkd-a

90 godina UNIMA-e

O izložbi

Međunarodna lutkarska udruga UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) osnovana je 20. svibnja 1929. u Pragu, prigodom Petoga susreta čeških lutkara, na koji su bili pozvani i gosti iz Bugarske, Francuske, Jugoslavije, Njemačke, Austrije, Rumunjske i Sovjetskog Saveza. Tako je postala prva međunarodna organizacija u kazališnom svijetu uopće. U kratko je vrijeme iz malenoga kruga prijatelja prerasla u respektabilnu svjetsku organizaciju sa članovima na svim kontinentima.
Izložba na 52. PIF-a želi pokazati najvažnije trenutke u povijesti UNIMA-e povezane s hrvatskim lutkarstvom. Navode se svi kongresi (bez obzira na sudjelovanje predstavnika iz Hrvatske) te sva ostala događanja u kojima su sudjelovali predstavnici iz Hrvatske ili su bili organizirani u Hrvatskoj.
Hrvatska se rano uključila u UNIMA-u: već 1933. na 4. kongresu UNIMA-e zabilježeno je sudjelovanje Mladena Širole. Važan datum je 20. ožujka 1992., kad je osnovan Hrvatski centar UNIMA i iste godine vrlo aktivno sudjelovao na 16. kongresu u Ljubljani.
Od 18. kongresa 2000. u Magdeburgu Hrvatska ima svoga predstavnika u najvišem tijelu svjetske UNIMA-e, Izvršnom odboru (Egzekutivi). Zvjezdani trenutak je održavanje svjetskog kongresa prvi put u Hrvatskoj: 19. kongres održan je 2004. godina u Rijeci, popraćen međunarodnim lutkarskim festivalom u Opatiji.
Hrvatski centar UNIMA vrlo je aktivan, uključuje se u zajedničke akcije sa svjetskom UNIMA-om, a njegovi članovi sudjeluju u radu Egzekutive, međunarodnoga Vijeća i u više radnih komisija. Festivali u Hrvatskoj (MDF Šibenik, PIF Zagreb, SLUK Zadar) ugošćuju razna međunarodna tijela UNIMA-e.

Autori:

Livija Kroflin i Ivan Špoljarec

Na materijalima o osnutku UNIMA-e zahvaljujemo Nini Malikovoj i Ediju Majaronu.

Podijeli na socijalnim mrežama