Veselo i nasmijano uz premijeru predstave “Dobar tek!”

U petak, 5. veljače 2021. u 17:30 i 19:00 sati bit će održana praizvedba i premijera predstave Dobar tek!,  autora Tina Grabnara i Ane Duša u režiji Tina Grabnara, koja je ujedno i posljednja premijera ove sezone te zadnja predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je kako nije bilo jednostavno stvarati još jednu predstavu s inozemnom autorskom ekipom u ovim neizvjesnim vremenima, no naglasila je da posebno veseli što je zadnji premijerni naslov sezone te zadnji EPK – Rijeka 2020 projekt nešto drugačiji od standardnog kazališnog repertoara, budući da se radi o predstavi koja počiva na fizikalitetu glumca i mimici te u sebi nosi elemente komedije i klaunerije.

„Polazišna točka predstave je smijeh, ono što nas opušta u ovim teškim vremenima, zato projekt počiva na klauneriji i fizičkom kazalištu s elementima akrobacije i žonglerstva. Istovremeno, predstava progovara o aktualnoj temi današnjice, a to je konstantna borba za uspjehom. Propituje što je sve čovjek u stanju učiniti kako bi uspio, jer se u protivnom smatra manjem bitnim i bezvrijednim.“, naglasio je autor, redatelj i scenograf predstave Tin Grabnar.

Radnja predstave smještena je u Restoran Pepe, najbolji restoran u gradu. Jedini koji ima pet zvjezdica. Hrana je božanstvena, posluga besprijekorna, a gost se tamo uvijek osjeća poput kralja. Jednom godišnje u restoran dolazi kritičar provjeriti je li sve navedeno još uvijek na svome mjestu. No, ovoga puta, stvari ne idu onako kako bi trebale. Vlasnik i konobarice se iz petnih žila trude da bi očarali kritičara, no sve se već zakomplicira kod kaputa koji nikako da sklizne s njegovih ramena. Razdraženi kritičar zapucketa prstima i prva se zvjezdica ugasi. Je li to još uvijek najbolji restoran u gradu?

U predstavi glume četiri klauna. Klaun je poetična kazališna forma koja se zasniva na dobroćudnom raskrivanju onih čovjekovih osobina kojih se obično trudimo prikriti. U spoju dječje naivnosti i spretnosti školovanoga glumca, pred gledateljem se rastvaraju slabosti koje s kriju u svakome od nas. Klaun ih se ne srami, no poziva nas da ih pogledamo izbliza, skupa im se nasmijemo i tako u cjelini, sa svim vrlinama i manama prihvatimo ga kao čovjeka, pa tako i sami sebe.

Predstava je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u ime cijelog EPK tima voditeljica programa Dječja kuća, Jelena Milić, zaželjela je riječkim lutkarima svu sreću u daljnjem radu te je naglasila kako je lijepo što se četverogodišnja suradnja Gradskog kazališta lutaka Rijeka i EPK – Rijeka 2020 završava baš u ovakvom veselom i nasmijanom tonu.

Uz autora, redatelja i scenografa Tina Grabnara, autorski tim čine i dramaturginja i trenerica klaunova Anu Duša, kostimografkinja Sara Smrajc Žnidarčič, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Tin Grabnar i Sanjin Seršić. Uigrani glumački ansambl predstave čine glumci – lutkari Tilen Kožamelj, Damir Orlić, Andrea Špindel i Petra Vučković, koji su se složili kako je ovaj projekt istraživačkog karaktera i da ozbiljno pristupa komediji te je iz tog razloga izazovan, tehnički točan i matematički precizan do najmanjih detalja, ali da je svakako apsolutno osvježenje u radu te da su se u njemu snašli – za 5 zvjezdica!

Predstava je za uzrast 5+ i izvodit će se od 6. veljače pa sve do 20. veljače 2021. godine, i to radnim danom u 17:30 i 19:00 sati te subotom u 11:00 i 18:00 sati. Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati na blagajni Kazališta na mail blagajna.gklri@gmail.com te kupiti sat vremena prije početka izvedbe. Sve dodatne informacije o predstavi, terminima i ulaznicama nalaze se na službenoj web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Novosti

Small Size Days 2021.

GKL Rijeka svojim će virtualnim pripovjednim kazalištem obilježiti kazališne dane za najmlađe

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content