Izložba

Atrij Hkd-a

Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.

90 godina UNIMA-e

O izložbama

Revija donosi dvije povezane izložbe postavljene uz obilježavanje 90 godina UNIMA-e. Jedna oslikava rad tog svjetskog udruženja lutkarskih kazališta, dok druga govori o počecima lutkarstva u Hrvatskoj.

Međunarodna lutkarska udruga UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) osnovana je 20. svibnja 1929. u Pragu, prigodom Petoga susreta čeških lutkara, na koji su bili pozvani i gosti iz Bugarske, Francuske, Jugoslavije, Njemačke, Austrije, Rumunjske i Sovjetskog Saveza. Tako je postala prva međunarodna organizacija u kazališnom svijetu uopće. U kratko je vrijeme iz malenoga kruga prijatelja prerasla u respektabilnu svjetsku organizaciju sa članovima na svim kontinentima.
Izložba 90 godina UNIMA-e na Reviji želi pokazati najvažnije trenutke u povijesti UNIMA-e povezane s hrvatskim lutkarstvom. Navode se svi kongresi te ostala događanja u kojima su sudjelovli predstavnici iz Hrvatske.
Od 18. kongresa 2000. u Magdeburgu Hrvatska ima svoga predstavnika u najvišem tijelu svjetske UNIMA-e, Izvršnom odboru (Egzekutivi). Zvjezdani trenutak je održavanje svjetskog kongresa prvi put u Hrvatskoj: 19. kongres održan je 2004. godina u Rijeci, popraćen međunarodnim lutkarskim festivalom u Opatiji.

Izložba Lutke osvajaju Hrvatsku 1920. autorice Antonije Bogner Šaban donosi pregled početaka lutkarske umjetnosti u gradovima Hrvatske što uključuje i Rijeku tj. Sušak. Izložba se temelji na gradivu Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU u Zagrebu i Muzeja Slavonije u Osijeku.

Autori:

Livija Kroflin i Ivan Špoljarec – 90. godina UNIMA-e

Antonija Bogner Šaban – Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content