“Lutkarsko se vraća kući”

„Gradsko kazalište lutaka Rijeka je ponovno otvoreno i s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem čekamo prvu publiku koja nam je silno nedostajala“, poručila je ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir najavivši svibanjski povratnički program koji se sastoji od programa „U lutkarsko s prozora“ kojeg riječki lutkari poklanjaju malim i velikim Riječanima te izvedbi predstave „Četiri godišnja doba“ autorice Pike Vončine i redateljice Irene Rajh koja će se do kraja svibnja igrati u kazalištu po popularnim cijenama od 15 kuna.

 

„U lutkarsko s prozora“

U vrijeme koronakrize Gradsko kazalište lutaka Rijeka pokrenulo je projekt „U lutkarsko s kauča“ i razne je programe provodilo preko interneta. Povratkom u kazalište riječki će lutkari djeci, ali i odraslima vratiti živu riječ, naravno, uz poštivanje propisanih mjera i to najprije izvedbama priče u pokretu „Čarobna svirala“ autorice Almire Štifanić. Točnije, izvedbe ove interaktivne predstave poklon su riječkih lutkara malim i velikim Riječanima. Predstava će se izvoditi na otvorenom, može se pratiti iz daleka i s prozora, a lokacije i termini izvedbi su:

  • Ulica Drage Gervaisa – kod marketa Brodokomerc – srijeda, 20. svibnja u 18 sati
  • Parking kod kafića Alibi na Krnjevu – četvrtak, 21. svibnja u 18 sati te
  • Korzo ispred Grada Rijeke – subota, 23. svibnja u 11 sati

„Čarobna svirala“ interaktivan je oblik pripovijedanja koji u svom fokusu ima kretanje, osnovnu dječju potrebu. Sadržaj priče postaje sredstvo za poticanje pokreta, a istovremeno utječe na razvoj mašte, pažnje, kreativnosti te na obogaćivanje jezičnog korpusa djece predškolske i rane školske dobi. Predstavu izvode Almira Štifanić i Alex Đaković.

 

Izvedbe u kući

„Nakon projekta U lutkarsko s kauča nastalog i emitiranog za vrijeme koronakrize, koji se sastojao od on-line predstava i video materijala umjetnika Kazališta Lutkarske kućne čarolije, te maloprije najavljenog projekta U lutkarsko s prozora, lutkari se vraćaju kući. Naime, kada igramo u kazalištu, na našoj pozornici, često znamo reći da igramo u kući jer kazalište i jest naša kuća“, istaknula je ravnateljica Lupi Alvir dodajući kako je prva predstava povratničkog kućnog repertoara „Četiri godišnja doba“ autorice Pike Vončine i redateljice Irene Rajh u izvedbi Damira Orlića.

Glavni likovi ove pričopredstave su gusjenica Emerik, slon Gašpar, lav Mirislav i pingvin Frederik koji vrlo nepretenciozno i neobično govore o odrastanju, djetinjstvu, prijateljstvu i roditeljstvu. Inače, ovo je kamišibaj teatar – japanski oblik uličnog kazališta u obliku papirnate drame (kami – papir; šibaj – drama).

Termini izvedbi su 22., 23., 28 i 29. svibnja u 18 sati u GKL Rijeka, a cijena ulaznice je popularna u iznosu 15 kuna.

 

Svakako valja reći kako je gledalište kazališta na Brajdi prilagođeno novim mjerama i uvjetima rada pa je tako sada u gledalištu 40-ak mjesta, što je trećina realnog kapaciteta dvorane. Blokovi sjedećih mjesta sastoje se od dvije, tri ili četiri stolice, ovisno o broju članova obitelji, odnosno grupe koja zajedno dolazi te se publika moli da na taj način rezervira, odnosno kupuje svoje ulaznice.

Preporuka je da se ulaznice kupuju on-line pa se tako na portalu Mojekarte.hr mogu kupiti ulaznice za predstavu „Četiri godišnja doba“, ali i ostale koje će biti na repertoaru u narednim mjesecima. Naravno, ulaznice će se i dalje moći kupiti na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3) s tim da se rezervacije vrše na mail blagajna.gklri@gmail.com, a moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka održavanja programa. Blagajna će biti otvorena na dan izvedbe predstave od 16,30 do 18 sati.

 

„Sretna kućica“ u lipnju

Početkom lipnja u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka publiku očekuje premijera predstave „Sretna kućica“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz u režiji Morane Dolenc, prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936. godine, i to na poticaj samih seljana. Predstava je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar poručio je kako se veseli prvom lutkarskom EPK programu.

Premijerom će započeti i obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje od svog utemeljenja 1960. godine do danas neprekinuto i neumorno te s puno ljubavi i uspjeha stvara programe za djecu i zaljubljenike u lutkarsku čaroliju.

 

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content