Predstava „Sretna kućica“ osvojila Zlatnu žirafu

Na festivalu 31. Poletni lutkovni pristan u Mariboru lutkarska predstava “Sretna kućica”, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas) i redateljice Morane Dolenc, osvojila je nagradu Zlatna žirafa, odnosno nagradu festivala za najbolju predstavu po izboru dječjeg žirija.

Međunarodni lutkarski festival 31. Poletni lutkovni pristan u Mariboru, Slovenija, održavao se od 1. do 31. kolovoza. U organizaciji Lutkovnog gledališča Maribor, ovogodišnje je izdanje prvenstveno bilo namijenjeno slovenskim lutkarima, a pridružili su im se i gosti iz Austrije, Hrvatske i Srbije. Festival je tako ponudio čak 17 raznolikih predstava, namijenjenih svim generacijama, a fokus je bio na najmlađim gledateljima. Dio Festivala bilo je i Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom predstavom „Sretna kućica“, inspiriranom istinitom pričom o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru, koja je na repertoaru 31. Poletnog lutkovnog pristana bila u subotu, 29. kolovoza u 17 sati.

Kao i inače, na kraju Festivala dodijeljena je Zlatna žirafa, nagrada festivala za najbolju predstavu po izboru dječjeg žirija, a dječji je žiri odlučio kako je to upravo „Sretna kućica“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Također, dječji je žiri sve zvjezdice dodijelio još jednoj predstavi – „Zavrti tigra!“ Pripovednog gledališča gdč. Bazilike, Ljubljana.

Riječki lutkari s veseljem poručuju kako predstava za najmlađe “Sretna kućica” djeci približava svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas. Predstava je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Autorice predstave su Ivana Đula i Milica Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas), redateljica je Morana Dolenc, dramaturginja Ivana Đula, scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Sandi Bratonja i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstavu izvodi prepoznatljivo lutkarsko lice Zlatko Vicić.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content