Riječ ravnateljice

nova-ravnateljica-gkl-rijeka-magdalena-lupi-alvir-spajat-cu-bastinu-sa-svijetom_ca_largeDRAGA PUBLIKO, MALA I VELIKA,

Svaka nova kazališna sezona pred gledatelje i pred njezine stvaratelje predstavlja veliki izazov, neki novi zamah, početak nečeg sasvim novog, uzbudljivog. U sezoni 2016.-17. nalazim se i sama u novoj ulozi. Sve donedavno sam vam se obraćala sa scene, kao autorica dramatizacija i dramaturginja, a evo, sada sam ravnateljica Gradskog kazališta lutaka. Malog kazališta, skrivenog u jednom gradskom dvorištu, kazališta koje je za mene uvijek predstavljalo veliku radost i bio poseban kreativni kutak. Moram reći da je za mene to i dalje tako. Štoviše, u svojoj novoj ulozi u kazalištu koje se može pohvaliti najveselijim, ali ne manje zahtjevnim gledateljima, pomno sam promišljala novu kazališnu sezonu. Nas u Lutkarskom, prije svega, zanima teatar koji propituje brojne teme koje komuniciraju s današnjim vremenom, na djeci blizak način. Tako ćemo se ove sezone baviti temom „drugih i drugačijih“, i stoga je  otvara baš Pipi Duga Čarapa – simbol dječje nesputanosti i slobode, djevojčica koja je uspjela razbiti društvene predrasude prema svima onima koji ne misle, ne izgledaju i ne djeluju isto, kao većina. I u životinjskome svijetu imamo neke neobične stanovnike. Različita od drugih je Wanda LaVanda, šarena ovca koju isprva životinje ne prihvaćaju, no kasnije je prigrle kao svoju ravnopravnu sužiteljicu. Da drugačije tijelo imaju djevojčice od dječaka, to svi znamo, no koje sve tajne istosti i raznolikosti krije čudesni stroj zvan ljudsko tijelo, otkrit će nam predstava Moje tijelo. Nedavno smo u repertoar uveli i jedan novi ciklus, takozvanog “pripovjednog kazališta”, odnosno Pričopredstava, pa ćemo nakon ljetne, morske Male sirene koja nam govori o odrastanju, uskoro čuti i osluhnuti što se od priča i bajki sprema za hladne zimske dane, posebno one blagdanske.

U našem kazalištu režirat će redateljice s kojima još nismo imali priliku surađivati. U prvoj nam se Pričopredstavi već predstavila Renata Carola Gatica, a stižu nam Ivana Đilas i Morana Dolenc, dok se na sceni prvi put po motivima slikovnice postavlja tekst mlade riječke autorice Jelene Tondini. No nećete samo imati priliku vidjeti što se događa na sceni! Rado ćemo vas provesti i kroz tajne stvaranja kazališne predstave u Malim lutkarskim razgovorima, družiti se s vama u zimskim i ljetnim lutkarsko-dramskim radionicama za djecu, te u likovnim radionicama gdje ćemo izrađivati svoje prve lutke. Novu godinu dočekat ćemo na Silvestrovo točno u 12, pardon, u podne, kako i priliči dječjem novogodišnjem dočeku, i to uz pjesmu i step korake popularnog mjuzikla Pepeljuga. A od repriznih predstava tu je niz rado gledanih poznatih naslova koje vjerno prate vaš kazališni korak, čak i male puzavce!

Neka vam naš novi slogan Nacrtaj se u kazalištu! nikako ne zazvuči kao naredba, već dobrodošlica u kojoj ćemo skupa iscrtavati našu kazališnu kartu. Bez vas draga publiko, kazališno putovanje svijetom bajki i mašte, ne bi bilo moguće! Zato vas s nestrpljenjem čekamo u novoj kazališnoj sezoni!

Magdalena Lupi Alvir

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content