Smoliček

Vladimír Zajíc

Za predškolski i školski uzrast.

Autorska ekipa:

Autor teksta i redatelj: Vladimír Zajíc
Pomoćnik redatelja: Serđo Dlačić
Prevoditelj: Mato Pejić
Idejno rješenje lutaka i scenografije: Marcela Jeřabek
Skladatelj: Igor Karlić
Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić

Sudjeluju:

Almira Štifanić: miš Maša
Karin Frohlich: pećar, Jezinka,vila iz zdenca
Božena Delaš: miš mišo, LJubica
Zlatko Vicić: pećar, Smoliček
David Petrović: pećar, Jezinka, strašilo
Alex Đaković: pećar, jelen – gospodar šume

Voditelj tehnike: Damir Babić
Majstor pozornice: Mirko Križan
Majstor svjetla: Sanjin Seršić
Majstor tona: Mitja Vukelić
Inspicijent: Serđo Dlačić
Izrada scenografije u radionicama GKL

“Kad mi je gospođa Zrinka Kolak – Fabijan, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, ponudila da kod njih ponovo režiram bajku za najmlađe gledatelje, malo je reći da sam bio obradovan i ushićen, to ni izdaleka ne dočarava moju sreću. U tom trenutku, kao da su samo to čekali, zazvali su me miševi Maša i Mišo, koji su iz prethodne bajke “Lončiću, kuhaj!” protiv riječne matice s morske obale doplovili do dubokih slavonskih šuma. I oni bi, kažu, htjeli igrati, pa neka smislim neku lijepu zgodu.
Pa, evo je.

SMOLIČEK

Svatko se od nas s ljubavlju prisjeća djetinjstva, kada je šćućuren u naručju bake, djeda, mame, tate, tete… bez daha slušao bajke koje su pričali. Lagodno naručje bilo je utočište u kojem se ništa nije moglo dogoditi junacima bajke, ali ni nama, koji smo za njih strahovali, zajedno s njima se borili, pobjeđivali, ljubili. I tako, preko poruka tih bajki u nama su nastajali pojmovi dobra i zla, izdaje i časti, snošljivosti i ljubavi. Preko bajki, kolikogod one svoje junake stavljale na okrutna iskušenja, u našoj se nutrini primilo i proklijalo sjeme arhetipa morala, koje nam je sve više i više potrebno.
Bajku o Smoličeku u našoj predstavi pripovijedaju pećari. Kao predložak za zgodu o Smoličeku poslužio je keltski mit o bogu lovaca Cernunnosu, koji je na glavi imao rogove i spašavao zalutale. U našoj bajci Jelen – Gospodar šume prihvaća siročića Smoličeka i odgaja ga tako da poštuje prirodu i sve što je živo. Smoliček uči raspoznavati biljke i koristiti ih u liječenju bolesti, a istovremeno čezne za pustolovinama, premda dobro zna da mora paziti da ga Jezinke ne bi ulovile. Kao i svako drugo dijete, i on pod svaku cijenu želi doznati kakvog je okusa ono što roditelji zabranjuju. Često ne posluša savjete Jelena i tako dolazi u situaciju da ga mora zvati u pomoć. Kako Smoliček raste i postaje mladi muškarac, rastu i spletke Jezinki. Jednoga dana u šumi sretne djevojku Ljubicu i njih dvoje se zaljubljuju. To iskoriste Jezinke i pripreme zamku. Ako ljubav Smoličeka i Ljubice ne izdrži test međusobnog povjerenja… Ipak, kao u svakoj bajci, dobro odnosi pobjedu nad zlom.”
Vaš Vladimír Zajíc

Kalendar događanja


Nadolazeće predstave

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content