Izložba Agate Freyer "Od skice do lutke"

Popratni program

Autori postava Agata Freyer i Edi Majaron

Otvaranje izložbe

Petak, 4. studenog u 19:00 sati u okviru svečanog otvorenja Revije.

O izložbi

Tradicionalna izložba Agata Freyer: Od skice do lutke prvi je put ostvarena već 1980. godine, te se od tada sve do danas svake godine održava u Bežigradskoj galeriji u Ljubljani. Namijenjena je svim uzrastima ali prvenstveno najmlađim posjetiteljima kojima pruža uvid u cjelokupni postupak stvaranja likovnih djela i lutaka. Posjetitelji će moći upoznati kreativni proces stvaranja počevši od skice, crteža i kipa do same lutke kao cjelovitog scenskog bića, te pregledati skice, fotografije i video zapise koji uprizoruju detaljni postupak izrade lutaka. Ova izložba važan je pregled stvaralačkog opusa Agate Freyer i njenog doprinosa lutkarskoj umjetnosti u Sloveniji i šire.

Agata Freyer otkrila je svoju ljubav prema oblikovanju lutaka još u studentskim godinama. Svoje prve skice za lutke i scenografiju ostvarila je 1969. godine za predstavu Fidl Fadl u Lutkarskom kazalištu Jože Pengov, te je tom umjetničkom izrazu posvetila veći dio svog stvaralaštva. Kreirala je lutke, scenu i kostime za četrdesetak predstava u profesionalnim kazalištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Mnoge su obišle i brojne festivale uz odlične kritike stručnjaka i publike. Oblikovala je lutke i za različite televizijske lutkarske emisije, a za kreaciju lutaka i scene primila je višestruke nagrade.

S GKL Rijeka surađivala je kao kreatorica lutaka na predstavama Mačak u čizmama (1991.), Sve o Žaklinama (2004.) i Mala vještica (2005.). Izložba je postavljena u Galeriji Kortil, HKD na Sušaku od 4. do 17. studenog 2016., a može se pogledati svakim danom od 10:00 do 13:00 te od 17:00 do 20:30.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content