Pinocchio

Carlo Collodi – Petra Mrduljaš

U izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka

Uzrast: 4+ Trajanje: 55 min.

Raspored izvedbi

Nedjelja, 10. studenog u 19:00 sati, HKD Ponedjeljak, 11. studenog u 9:30 sati, HKD

O predstavi

“Pinocchio” je priča kao stvorena za lutkarsko kazalište. Započinje čudom nedostižnim lutkarskoj umjetnosti: drveni lutak oživljava i pokreće se bez lutkara. To čudo nadahnulo je redatelja Zorana Mužića i autoricu dramatizacije Petru Mrduljaš na promišljanje odnosa lutka i animatora, ali i na postavljanje ključnih pitanja o odrastanju svakog djeteta. Collodi u slavnome romanu iz 1883. godine pripovijeda o majstoru Gepettu kojemu Plava Vila ispuni najveću želju: da dobije sina. U Gepettovim očima, oživljeni lutak doista je njegovo dijete, ali kada se lutak oslobođen konaca nađe sam na ulici, donijet će niz pogrešnih odluka te naposljetku ugroziti svoj i očev život te pokazati da se Čovjekom ne rađa, nego postaje.

Ova priča ostaje jedan od najljepših klasika o odrastanju koji, pogotovo u današnje doba prevlasti hedonizma, podsjeća roditelje da ugađanje djeci nije najbolji pedagoški pristup, a djecu uči altruizmu i odgovornosti te nužnosti da otrpe dobronamjerne zabrane, zamornu nastavu i druge obveze. Pinocchijeva priča pokazuje kako nesebičnost i odgovornost nisu najlagodniji put, ali su jedini koji vodi do ispunjenog i smislenog života, kojim treba hodati kao pravi čovjek, a ne lutak na koncu.

Autorska ekipa:

Redatelj: Zoran Mužić
Kreatorica lutaka i kostima: Ana Sekulić
Scenografkinja: Dinka Jeričević
Skladatelj: Mate Matišić
Scenski pokret: Radovan Ruždjak
Oblikovatelj svjetla: Saša Fistrić
Animatorica projekcija: Mihaela Erceg
Pomoćnica scenografkinje: Mia Martinović

Izvode

Željko Šestić, Adam Skendžić, Janko Popović Volarić, Jadran Grubišić, Ivan Bošnjak, Anđelko Petric, Borna Galinović i Ljiljana Štokalo

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content