RADIONICE


Reci lutka

Reciklažna obiteljska radionica izrade lutaka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, osim izvedbenog lutkarskog programa, nudi i kreativne likovne radionice za djecu i obitelji, a jedan od takvih projekata je radionica Reci lutka! u kojoj se od reciklažnog materijala izrađuju lutke koje osmišljavaju i izrađuju djeca uz pomoć voditelja, likovnih umjetnika. Ne radi se o klasičnim reciklažnim materijalima, već odbačenim starim i više neupotrebljivim predmetima i materijalima koje sudionici radionice donose od kuće. Dakle, radionica uključuje i uvodnu pripremu jer su djeca (i njihovi članovi obitelji) pozvani da donesu materijale i predmete što ih motivira na razmišljanje o stvarima koje imaju kod kuće, koliko im znače, što su s njima radili i jesu li im više potrebni. Radionica također potiče sudionike da osvijeste višeupotrebljivost svega što nas okružuje što je danas, u materijalističkom i kapitalističkom društvu ostalo samo u tragovima. Dakle, djeca su naučena na kupovanje svega u trgovinama te olako odbacivanje igračaka koje su prepotrošne, dok izradom svoje lutke/igračke, djeca (i obitelji) ponovno vraćaju vrijednost predmetima u čiju je izradu uložena kreativnost, rad, ljubav i vještina, uviđaju koliko je ljepše stvaranje od uništavanja i gomilanja.

 

Radionica je namijenjena djeci uzrasta od 4 godine naviše i njihovim članovima obitelji u pratnji koji također aktivno sudjeluju te se i kroz kreativni izraz povezuju sa svojom djecom i zajednički provode korisno slobodno vrijeme. Maksimalan broj sudionika je 30 uz prethodnu prijavu organizatoru (poželjno je unaprijed znati uzrast svakog djeteta koje sudjeluje). Sudinici su pozvani da od kuće donesu stare, odbačene i neupotrebljive predmete popout poderane odjeće, starih kišobrana, kuhinjskih predmeta ili bilo čega što žele pretvoriti u nešto novo. Radionica se može prilagođavati ovisno o periodu održavanja tj. mogu tematski biti usmjerene na određene blagdane, obljetnice ili slično. Tako u prosincu Reci lutka! može biti božićno – novogodišnjeg predznaka, ali po navedenom principu.

Trajanje radionice max. 3 sata.


Lutkarsko-dramske radionice

Lutkarsko-dramske radionice, koje će se održavati u vrijeme školskih praznika u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, vodit će profesionalni i akademski glumci-lutkari GKL Rijeka, a njima će se promicati lutkarska kazališna umjetnost i stvaralaštvo. Kod polaznika će se poticati razvoj pažnje, glasa, govorne izražajnosti, koncentracije, pamćenja, kreativnosti, mašte i zajedništva te će se polaznici upoznati s animacijom predmeta, odnosno kroz igru predmeta osmišljavat će svoju predstavu u obliku stolnog teatra. Učit će kako lutki ili objektu dati glas, karakter i udahnuti mu život, a također će se kroz različite glumačke vježbe govora i pokreta upoznavati s glumačkim pozivom i osvještavati osobne kvalitete i sposobnosti i razvijati ih.

Detaljnije informacije o radionicama bit će pravovremeno objavljene na našim internetskim stranicama i Facebook profilu.

Projekti

 

 

 


Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content