Šaroliko i šarmantno

Za skladnu uigranost izvedbeno kompleksne predstave zaslužni su, uz redatelja Mužića, i svi glumci.

Tajana Gašparović

Matica hrvatska

O vječnoj ljubavi

Zappia je, kad mu to pođe za rukom, pravi majstor u onome što nasušno nedostaje hrvatskome kazalištu: u inovativnom i nadahnutom dramaturško-redateljskom čitanju dramske klasike.

Tajana Gašparović

Matica hrvatska

Ekološki osviještena bajka

Nakon nekoliko predstava s izrazitim umjetničkim pretenzijama, Gradsko kazalište lutaka Rijeka sada je postavilo predstavu u prvom redu namijenjenu najmlađim gledateljima. Ovoga puta na repertoar nije uvršten neki svima dobro poznat naslov, nego je kao predložak uzeta bajka o siročiću Smoličeku. Kad bi se tražio ekvivalent u hrvatskom jeziku, onda bi to bio onaj koji ima smolu, peh u životu, Pegula… Kao polazište za zgodu o Smoličeku poslužio je keltski mit o bogu lovaca Cernunnosu, koji je na glavi imao rogove i spašavao zalutale. Na temelju toga češki redatelj Vladimir Zajic napisao je vlastiti tekst, u kojemu Jelen – Gospodar šume prihvaća Smoličeka i odgaja ga tako da poštuje prirodu i sve što je živo. Smoliček uči raspoznavati biljke i koristi se njima u liječenju bolesti, čime je u riječku predstavu utkana i važna ekološka poruka.

Kim Cuculić

Matica hrvatska

Vragolanove vragolije

Posegnuvši za Tomom Sawyerom, riječko Kazalište lutaka vraća kultni lik djetinjstva naraštaja prije interneta i možemo se nadati da će ga opet uvrstiti među dječje junake.

Olga Vujović

Matica hrvatska

Ljekoviti “nogopis” postolara Martina

Dobro je da je Medvešekova čudesna priča, prepuna simbolike i univerzalnih ljudskih vrijednosti, obnovljena – neki su tu predstavu gledali davno, prije 18 godina, a u međuvremenu su došle nove generacije koje bi »Nadpodstolara Martina« trebale vidjeti.

Kim Cuculić

Novi List

“Trsatski zmaj” obogaćen eko porukom

U »Trsatskom zmaju« lutkari animiraju »muppetovski« oblikovane lutke »zijevalice«, a pozornica je napučena galerijom likova, i to u pomalo karikaturalnom, ali simpatičnom prikazu

Kim Cuculić

Novi List

Sezona otvorena premijerom “Doktora Dolittlea”

Premda su životinje u prvom planu ove fantastične priče, ona zapravo govori o pravim ljudskim vrijednostima, dok djecu potiče na ljubav prema životinjama i istraživanje svijeta prirode

Kim Cuculić

Novi List

Pepeljuga u Mrduši Donjoj ili zašto je riječka predstava uzbudila Šibenik

Nekada su u kazalištu sve uloge igrali muškarci jer je društveno neprihvatljivo bilo da žene glume. Ta kazališna praksa danas je ogledalo za nove puritance i malograđane kojima je neprihvatljivo štošta, pojasnila je redateljica Tatjana Mandić Rigonat

Kim Cuculić

Novi List

Kockica sa slovom lj

Nije teško zamisliti da je Snježna kraljica, još od kada je objavljena 1845. godine, često bila postavljana u kućnom lutkarskom kazalištu. Onakvom kazalištu kakvog je njenom autoru Hansu Christianu Andersenu izradio otac i u kojem je mali Andersen oživljavao Shakespeareove likove. Andersen odavno nije među živima, kućna su kazališta danas rijetka, ali njegovi likovi i danas s pozornica i ekrana prenose poruku vjere u pravdu, istinu i ljepotu te vrijednosti borbe za njih. Fantastične mogućnosti dvo- i trodimenzionalne filmske animacije sve su veći izazov za kazališne autore, pa je tim zanimljivije gledati kako oni tom izazovu odgovaraju.

Tatjana Sandalj

Kazaliste.hr

Duhovita razigranost

Riječkoj publici nedostaju predstave za djecu, a to potvrđuju popunjena gledališta na svakoj takvoj gostujućoj izvedbi. Ako uz to podjetimo i na činjenicu da su lutke zapravo skup kazališni izraz, onda je čudno da ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka, kao jedini riječki profesionalni ansambl čiji je repertoar namijenjen djeci, unatoč kombiniranju žanrova u različitim prigodama, u polustoljetnoj povijesti češće nije posezao za glumačkim kazalištem.

Tatjana Sandalj

Kazaliste.hr

Ispisano svjetlom

Još 1997. godine kada su riječki lutkari prvi put igrali Alisu u zemlji čuda u dramatizaciji Davora Žagara i režiji Zorana Mužića razmišljala sam o njoj kao o sjajnom kazališnom odgovoru na sva čuda kojima nas je s velikog platna gađala filmska tehnologija. Tijekom ovih petnaest godina filmska je tehnologija napredovala, čuda su još neobičnija, a riječka je Alisa ostala ista. I još uvijek izgleda jednako dobro, dojmljivo i začudno.

Tatjana Sandalj

Kazaliste.hr

U kuhinjskom raju

Priča u kojoj kuhar odlučuje sudjelovati u natjecanju za najbolju palačinku Petroviću omogućuje igru stvarnim kuhinjskim artiklima, posuđem i namirnicama, u scenografskom okviru prilagođenog kuhinjskog pulta. Pri tom posuđe ostaje alat, a namirnice postaju autentični scenski likovi s karakterom, primjerice jaje je grintavo i stalno ljuto, brašno dobrodušno…

Tatjana Sandalj

Kazaliste.hr

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content