1. InPut Fest: Predstavi „Sretna kućica“ tri nagrade

„Sretna kućica“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas) i redateljice Morane Dolenc u Karlovcu na Prvom međunarodnom lutkarskom festivalu osvojila je tri nagrade – za najbolju režiju, za najbolji dramski tekst te za najbolju scenografiju.

Prvi međunarodni lutkarski festival Karlovac – InPut Fest Karlovac održavao se od 24. do 29. svibnja 2022. te je na veselje tamošnje male i velike publike uspješno okupio devet predstava iz Osijeka, Splita, Zadra, Rijeke, Slavonskog Broda, Maribora te samog Karlovca. Ovaj natjecateljski festival publici je ponudio i popratni program poput lutkarske povorke, izložbe – kronologije deset godina lutkarstva u Zorin domu, projekcije lutkarskih filmova i raznih drugih zanimljivih događanja.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom „Sretnom kućicom“ publici i žiriju predstavilo se u petak, 27. svibnja. Jutarnja izvedba predstave ušla je u povijest; bila je to prva izvedba na splavi Veslačkog kluba Korana ikada.

Kao što je već poznato, ova je predstava nastala prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, riječki su lutkari postavili na scenu.

Uz spomenute autorice, koje su i autorice dramatizacije, te redateljicu, autorski tim predstave čine i Luči Vidanović kao scenografkinja i kreatorica lutaka, Sandi Bratonja kao skladatelj i Sanjin Seršić kao oblikovatelj svjetla, uz napomenu kako je Ivana Đula i dramaturginja predstave.

Sjajan glumac-lutkar Zlatko Vicić zaigrano i veselo sam nosi cijelu predstavu i tako djeci približava svijet knjiga i ukazuje na važnost čitanja.

Izvrsnost predstave prepoznao je i stručni žiri Festivala u sastavu redateljice Slađane Kilibarda, izvanrednog profesora doktora umjetnosti Hrvoja Seršića i kostimografkinje i scenografkinje Morane Petlović te je Ivani Đula i Milici Sinkauz dodijelio nagradu za najbolji dramski tekst, Morani Dolenc nagradu za najbolju režiju, a Luči Vidanović nagradu za najbolju scenografiju. Ova umjetnica i tehnologinja Gradskog kazališta lutaka Rijeka inspiraciju za svoje djelo pronašla je upravo u snažnom i nježnom Goranskom podneblju.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content