14. Mali Marulić: „Flekavac“ odnio dvije nagrade

Osim što je oduševio splitsku publiku na 14. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić, „Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica osvojio je i dvije strukovne nagrade – Nina Mitrović za najbolji tekst te Ivana Đula i Luka Vrbanić nagradu „Zdenka Mišura“ za songove i glazbu.

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split, 14. Mali Marulić održan je od 28. rujna do 2. listopada u Splitu, a izbornik ovogodišnjeg festivala bio je dr.sc. Igor Tretinjak koji je između dvadeset prijavljenih predstava odabrao njih osam za natjecateljski dio programa. Hit-predstavom „Flekavac“ riječkih lutkara, koja je izvedena u petak, 1. listopada u 18:00 sati, Festival je završen te su dodijeljene nagrade stručnog i dječjeg žirija.

„Flekavac“ je predstava koja govori o odrastanju jednog dječaka i prihvaćanju odgovornosti. U srži joj je prijateljstvo i kako nas ono mijenja nabolje – prijatelj je tu da nam ukaže na naše mane, ali i da nam pomogne kad nam je najteže. Kada jednog dana Mama Mamolina, do kraja izluđena sinovljevim nepodopštinama odluči otići u zemlju u kojoj se odrasli po cijele dane igraju, Flekavac je isprva presretan jer ne mora ići u školu, no slijedi niz situacija koje će uskoro sve promijeniti… Ova topla i duhovita priča o jednom neurednom dječaku, Flekavcu, koji dane provodi radeći nestašluke, o njegovoj mami u kojoj će se prepoznati mnoge mame, neobičnim prijateljstvima i zanimljivim likovima poput neozbiljnog odraslog prijatelja Letećeg Milivoja, prijateljice štreberice i duhovitih braće blizanaca, progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.

Autorsku ekipu predstave čine autorica teksta Nina Mitrović, redateljica Renata Carola Gatica, skladatelji i autori tekstova songova Ivana Đula i Luka Vrbanić, kreatorica lutaka, scenografije i kostima Alena Pavlović, koreograf Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Uigrani ansambl predstave čine David Petrović, Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković i Andrea Špindel.

Stručni žiri Festivala u sastavu dramatičarke, spisateljice i dramaturginje dr.sc. Jasne Žmak, redatelja Marija Kovača te redatelja i kazališnog producenta Paola Tišljarića Gradskom kazalištu lutaka Rijeka dodijelio je čak dvije nagrade – za najbolji tekst za autoricu Ninu Mitrović te nagradu „Zdenka Mišura“ za najveći kazališni izazov autorsko-skladateljskom tandemu Ivani Đula i Luki Vrbaniću.

U Obrazloženju stoji: „Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se Nini Mitrović za tekst Flekavac izveden u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Autorica teksta u vještom spoju realnosti dječaka Flekavca i svijeta mašte Letećeg Milivoja stvara savršen predložak za dinamičnu i poučnu scensku igru o odrastanju. Živopisni likovi Flekavca, Ziherice Štreberice, Malog Da i Malog Ne oblikovani su tako da se svako dijete može s njima poistovjetiti, a maštoviti zaplet s odlaskom roditelja na mjesto gdje se mogu bezbrižno igrati, dovodi nas do emotivnog raspleta u kojem jednako uživaju i mali i veliki gledatelji. (…)

Nagrada Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov dodjeljuje se autorsko-skladateljskom tandemu Ivani Đula i Luki Vrbaniću, autorima pjesama i originalne glazbe za predstavu Flekavac redateljice Renate Carola Gatica, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Široki glazbeni raspon žanrova, od hip hopa do hard rocka, koje je nagrađeni tandem koristio kao soundtrack ove zanimljive predstave o odrastanju, sasvim je pogodio duh vremena i senzibilitet mlade publike odmaknuvši se od uobičajenih klišeiziranih glazbenih rješenja predstava za djecu. Glazbeni brojevi se vrlo često pojavljuju na neuralgičnim punktovima predstave te time bivaju dramaturško osvježenje i idealno rješenje za prenošenje emotivnih stanja glavnih likova. Sve zajedno kulminira u izvedbi završne pjesme koja okuplja cjelokupni ansambl u formi mjuzikla čime ostvaruju nezaboravno finale predstave nakon kojeg mali i veliki gledatelji sa osmijehom izlaze iz kazališta.“

Prisjetimo se, uz brojne osvojene nagrade, „Flekavac“ je prošle godine osvojio i nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content