21. ožujka – Svjetski dan lutkarstva

“Dragi lutkarice, dragi lutkari Republike Hrvatske,

Danas na Svjetski dan lutkarstva mi lutke govorit ćemo za vas, u vaše ime, onako kao što vi za nas, u naše ime, govorite našoj najzahvalnijoj publici – djeci, i ovom našem današnjem svijetu u kojem djeca jesu onaj budući svijet.

Slavimo ovaj naš dan u vrlo teško vrijeme, vrijeme COVID-a, vrijeme pandemije. Ne volimo tu riječ ni čuti ni izgovoriti je, a moramo. Nama bi zapravo trebalo biti svejedno. Mi smo lutke, mi ne možemo postati „pozitivne“, ne možemo se razboljeti, ali vi možete. A vi ste nama vrlo važni, vi ste naša duša i naše srce. Bez vas mi smo samo stvari. Kada smo zajedno tada smo divna, jedinstvena scenska bića. Naš je posao najljepši od svih poslova koji postoje – stvarati vječnu bajku svijeta, nastojati da ona nikad ne prestane, pričati djeci, i svima koji su u sebi djeci slični, priče u kojim dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Ovaj COVID je zao, ali svijet će ga pobjediti. I mi vam možemo u tome pomoći. Pozvat ćemo, ako treba, u pomoć i naše drevne dubovačke prijatelje: Bembelja, Čoroja, Turicu i Vilu. Nama ne trebaju zaštitne maske, ali i mi ćemo ih staviti, za primjer drugima. I Vuk i Crvenkapica stavit će masku. Kada Crvenkapica upita Baku: “Bako, zašto nosiš tu masku?”, Baka će joj odgovoriti: “Zato da čuvam i tebe i sebe.”

I cijepit ćemo se također, premda nama i to ne treba. Vama to treba radi vas i drugih oko vas. Mi smo solidarne. Zajedno s vama držat ćemo razmak, iako mi volimo blizinu, druženje, neposrednost, zagrljaj. Ipak i iz daljine, zajedno s vama, mi možemo doprijeti do srca djece. Tako ćemo i činiti sve dok se ne otvore naša kazališta, naše tvornice mašte.

Mi smo lutke, mi smo hrabre, ničega se ne bojimo. Mi možemo sve izdržati, sve podnijeti. Mi, zajedno s vama, radimo za svijetlu, radosnu stranu svijeta, za svu djecu, za njihov veseli smijeh i sreću koja nas uvijek ozari kada, zajedno s vama, dragi lutkari i drage lutkarice, divno spojimo život bajke i bajku života. Zato, unatoč svemu, s ponosom proslavimo ovaj naš dan, odgovorni za vječnu čaroliju djetinstva.”

 

Luko Paljetak, počasni član Hrvatskog centra UNIMA-e i Međunarodne UNIMA-e

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content