54. PIF: Tilenu Kožamelju nagrada za izvedbu u predstavi „Carevo novo ruho“

Glumac-lutkar Gradskog kazališta lutaka Rijeka Tilen Kožamelj na 54. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u dobio je nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu u predstavi „Carevo novo ruho“, koja je koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija. Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič, a premijera iste predstave u Rijeci je održana 17. listopada 2020.

54. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održavao se od 17. do 23. rujna na nekoliko lokacija u Zagrebu, u organizaciji Kulturnog centra Travno. Uz kazališta iz Hrvatske, publici su se predstavila lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije te izložba iz Rumunjske.

„Carevo novo ruho“ riječkih i mariborskih lutkara adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena. Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet.

Predstava započinje u staroj, napuštenoj tvornici tekstila gdje se igra dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara.

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić.

Tekst je na hrvatski jezik prevela Jagna Pogačnik, a savjetnik za scenski govor za hrvatski jezik je Damir Orlić.

Predstavu, koja je istovremeno i teatar predmeta i objekata te novih tehnologija i videa, izvode Tilen Kožamelj iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka te Uroš Kaurin iz Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, a stručni žiri 54. PIF-a u sastavu Katarina Kolega, Saša Latinović i Olga Vujović obojici je dodijelio nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu.

Prisjetimo se, predstava je nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content