„Avanture maloga Juju“ u Sarajevu osvojile Grand prix za najbolju dječju predstavu

Novi uspjeh riječkih lutkara! Predstava “Avanture maloga Juju”, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) te redateljice Renate Carola Gatica, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na 5. Festivalu dječje umjetnosti (FEDU) u Sarajevu osvojila je nagradu Planeta Teatar – Grand prix za najbolju dječju predstavu.

5. FEDU održan je od 3. do 7. svibnja u Sarajevu, a spojio je igru, edukaciju i obrazovanje, što je bila prilika za afirmaciju knjige i književnosti, kazališta za djecu i muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti. Predstava „Avanture maloga Juju“ GKL Rijeka na rasporedu je bila u subotu, 4. svibnja u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo. Uz riječke lutkare, u ovogodišnjem natjecateljskom kazališnom programu sudjelovalo je još osam umjetničkih ansambala iz Ljubljane, Mostara, Banje Luke, Niša, Kragujevca, Vinkovaca i Zagreba.

Svečanost zatvaranja i dodjele nagrada 5. FEDU-a održana je sinoć, a nagrada Planeta Teatar – Grand prix za najbolju dječju predstavu dodijeljena je predstavi „Avanture maloga Juju“ GKL Rijeka uz obrazloženje žirija u sastavu predsjednice Kaće Dorić te Nusmira Muharemovića i Indire Kučuk-Sorguč:

Avanture maloga Juju Gradskog kazališta Rijeka je visokoestetizirana pozorišna kreacija čiji su svi segmenti, od kreiranja teksta nastalog po jednoj djeci poznatoj pjesmici, scenografsko-kostimografskog dojma, izbora muzike, usklađenosti u ritmu i pokretu  cijelog ansambla, izvanredne glumačke interpretacije do inovativnog i vješto vođenog rediteljskog pristupa, savršeno ukomponirani u jednu zaokruženu cjelinu koja na dramski vrlo ubjedljiv način tretira ideje bliske i djeci i roditeljima.“

Ovaj prvi premijerni naslov GKL Rijeka ove sezone, čiji je moto Odrastamo hrabro!, upravo je priča o suočavanju sa strahovima. Mali Juju, koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike, svaki dan provodi u zoološkom vrtu i radosno razgovara sa svim stanovnicima vrta. No, jedne se životinje boji – krokodila. Kao i svako dijete pa i svatko od nas koji formalno nismo više djeca, Juju gaji neke svoje strahove koji su često i nerealni. Kako ih konfrontirati, suočiti se s njima i pokušati ih prevladati, pitanja su koja će ova vesela i ritmična predstava postaviti i pomoći da odgovor nađe svatko za sebe.

Autorsku ekipu predstave čine skladateljica Ivana Đula, kreatorica scenografije, objekata i kostima Alena Pavlović, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

U predstavi sudjeluju Tilen Kožamelj kao Juju, Damir Orlić kao Krokodil, Andrea Špindel kao Mama Kukunka, David Petrović kao Tata Taranta i Zlatko Vicić kao Pripovjedač.

Avanture maloga Juju predstava je koju ćemo pamtiti i pjevušiti danima, predstava u kojoj kroz zabavu i ritam susrećemo naše noćne more, borimo se protiv strahova, pobjeđujemo ih i pretvaramo sve što nam je nepoznato i pomalo strašno u nešto što nam uljepšava život. Glazba, ples i prijateljstvo!” poručuje redateljica Carola Gatica.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content