„Carevo novo ruho“ premijerno u Rijeci

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu, 17. listopada u 18:00 i 20:00 sati premijerno će biti izvedena lutkarska predstava „Carevo novo ruho“, koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič, a premijera iste predstave u Mariboru je održana 26. lipnja ove godine.

U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara.

Ova lutkarska predstava adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena. Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet.

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić.

Tekst je na hrvatski jezik prevela Jagna Pogačnik, a savjetnik za scenski govor za hrvatski jezik je Damir Orlić. Predstavu izvode Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor).

Pretpremijerne izvedbe ove predstave, koja je istovremeno i teatar predmeta i objekata te novih tehnologija i videa, su u petak, 16. listopada u 18:00 sati i u subotu, 17. listopada u 11:00 sati, dok su premijerne izvedbe istu subotu u 18:00 i 20:00 sati. Predstava će na repertoaru Kazališta biti cijeli idući tjedan, odnosno od ponedjeljka, 19. listopada do subote, 24. listopada i to radnim danom u terminima 17:30 i 19:00 sati, a subotom u 11:00 i 18:00 sati. Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati na blagajni Kazališta na mail blagajna.gklri@gmail.com, a kupiti sat vremena prije početka izvedbe.

Program je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content