Europski listopad Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Pred riječkim lutkarima dva su vrlo zanimljiva inozemna gostovanja; jedno u Bruxellesu, u Belgiji, gdje će se sutra, 21. listopada 2023. predstaviti sa svojom lutkarskom uspješnicom „Wanda LaVanda“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc te drugo na Međunarodnom lutkarskom festivalu Mistelbach, u Austriji, gdje će idući tjedan sudjelovati s doživljajnim kazalištem za bebe „Gdje su nestale čarapice?“ autorice koncepta i redateljice Mile Čuljak, i to s čak četiri izvedbe.

Na poziv Udruge roditelja hrvatske nastave u Bruxellesu, Gradsko kazalište lutaka Rijeka otputovalo je u Bruxelles, u Belgiju, gdje će sutra, u subotu, 21. listopada 2023. u 19 sati u teatru La Venerie gostovati sa svojom nagrađivanom predstavom „Wanda LaVanda“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Naime, na poziv iste Udruge Kazalište je u Bruxellesu već gostovalo prošle godine, a obzirom na lijepu i emotivnu suradnju pozvano je ponovno. Ovaj će se put predstaviti sa svojom ranije spomenutom uspješnicom te tako predstaviti i naš grad i naš kraj u srce Europske unije.

Riječki će lutkari biti i dio Međunarodnog lutkarskog festivala Mistelbach, u Austriji, gdje će idući tjedan u utorak i srijedu, odnosno 24. i 25. listopada 2023. sudjelovati s doživljajnim kazalištem za bebe „Gdje su nestale čarapice?“ autorice koncepta i redateljice Mile Čuljak, i to s čak četiri izvedbe.

Inozemna i domaća listopadska gostovanja su i iza riječkih lutkara; predstava „Trnoružica – elektro bajka“ autora i redatelja Mattea Spiazzija (prema G. Basileu i C. Perraultu) sudjelovala je na festivalu naziva „Trallallero – festival internazionale di teatro ragazzi“ u četvrtak, 12. listopada 2023., gdje je u Artegni, blizu Udina, u Italiji biti izvedena na talijanskom jeziku. Uoči odlaska na Festival, Gradsko kazalište lutaka Rijeka u svom je domu na Brajdi održalo izvedbu na talijanskom jeziku i to kao dio ovogodišnje manifestacije Dani Mjesnog odbora Brajda-Dolac.

Nedugo nakon, u subotu, 14. listopada 2023., riječki lutkarski ansambl u Koprivnici je izveo svoju istovremeno nježnu i snažnu predstavu „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović, a u sklopu Kazališnog festivala „Jaje“.

Prisjetimo se, prošli je mjesec, točnije 29. rujna 2023., „Sretna kućica“ autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz prema istoimenoj slikovnici K. i D. Arbanas, a u režiji Morane Dolenc sudjelovala na drugom Međunarodnom festivalu kazališta za djecu „Igor Madžirov“ u organizaciji Kazališta za djecu i mlade, Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Naravno, paralelno s gostovanjima, Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvodi predstave i u svom domu na Brajdi, kako one jutarnje za organizirane grupe tako i one popodnevne u slobodnoj prodaji.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content