Festivalski svibanj Gradskog kazališta lutaka Rijeka

U naredna tri tjedna Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavit će se na četiri domaća i inozemna festivala te na jednom showcaseu sa svojih čak šest višestruko nagrađivanih predstava. Tako će publika u drugim gradovima – Novom Sadu i Kragujevcu u Srbiji te Karlovcu i Osijeku moći pogledati „Zamrznute pjesme“, „Avanture maloga Juju“, „Sretnu kućicu“, „Wandu LaVandu“, „Mrljeka i Prljeka“ te „Oh la la“, ponajbolja ostvarenja Kazališta.

 

Inozemni festivali

„Gostovati i raditi predstavu za djecu uvijek je važno“, poručila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir. Prvo veliko gostovanje Kazališta bit će u Srbiji, na dva međunarodna festivala, u Novom Sadu i Kragujevcu. Točnije, u nedjelju 14. svibnja na drugom međunarodnom festivalu Novosadske pozorišne igre publici će se predstaviti najnagrađivanija predstava riječkih lutkara „Zamrznute pjesme“ autorice Tamare Kučinović, po motivima istoimenih priča Stjepana Grigorjeviča Pisahova, i redateljice Tamare Kučinović. Ovim gostovanjem nastavlja se i suradnja gradova Europske prijestolnice kulture čiju je titulu grad Rijeka nosio 2020. godine, a Novi Sad prošle, 2022. godine.

Na jubilarnom 25. međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu Kazalište će se predstaviti s čak dvije predstave – u utorak 16. svibnja na repertoaru je „Sretna kućica“ autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas) i redateljice Morane Dolenc, a u srijedu 17. svibnja „Avanture maloga Juju“, također autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) i redateljice Renate Carole Gatice. Kako je dodala ravnateljica Lupi Alvir, na oba festivala Gradsko kazalište lutaka Rijeka bit će jedini hrvatski predstavnik i to s predstavama koje su, u vremenima nimalo lakima za djecu, podrška u odrastanju.

 

Domaći festivali

Nakon inozemnih festivala slijede domaći: drugi Međunarodni lutkarski festival u Karlovcu – InPut Fest te Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku, gdje će se održati i Showcase. U Karlovcu će se Kazalište predstaviti u srijedu 24. svibnja u dva termina i na dvije lokacije s, već svjetski, popularnom „Wandom LaVandom“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc, a na samom kraju mjeseca, u srijedu 31. svibnja Kazalište odlazi u Osijek, na već spomenuti bijenalni i najveći lutkarski festival Hrvatske. U Osijeku će se u subotu 3. lipnja na radost mališana dva puta odigrati hit-predstava riječkih lutkara „Mrljek i Prljek“ autora Davida Petrovića (prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec) i redatelja Davida Petrovića. Prisjetimo se, ova predstava o higijenskim rutinama ispričana na zanimljiv način nedavno je sudjelovala na ovogodišnjem „Malom Maruliću“ u Splitu gdje je proglašena najboljom predstavom Festivala prema sudu stručnog žirija, a David Petrović nagrađen je i za najbolji tekst za istu predstavu.

Paralelno, u Osijeku će se održavati šesti hrvatski Showcase koji će okupiti producente iz cijeloga svijeta kako bi im se prikazala najbolja hrvatska ostvarenja. Ovdje će Kazalište u četvrtak 1. lipnja predstaviti „Oh la la“, predstavu nastalu u koprodukciji s Dječjom kućom umjetnosti, Ljubljana, Slovenija i Kolektivom Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux, Francuska, čiji su autori Bernard Friot i Hervé Tullet, a redateljica Mateja Bizjak Petit. „Oh la la“ naslijeđe je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kao i ranije spomenuta „Sretna kućica“, a obje predstave zapravo su monodrame, odnosno izvodi ih jedan glumac-lutkar.

 

I još…

Svakako valja napomenuti i kako je Luči Vidanović, kreatorica i tehnologinja lutaka Gradskog kazališta lutaka Rijeka, ove godine dobitnica Godišnje nagrade Grada Rijeke i to posebno za predstave „Wanda LaVanda“ i „Sretna kućica“, ali i za cjelokupni rad u Kazalištu. Tako će, kako je rekla ravnateljica Lupi Alvir, na ovim gostovanjima mala i velika publika moći pogledati Lučine predstave u kojima je ili kreatorica lutaka ili tehnologinja lutaka, što je rijetko i kompleksno zanimanje. „Uz sjajnu glumačku ekipu, Gradsko kazalište lutaka Rijeka ima i sjajnu tehnologinju, ponajbolju u Hrvatskoj“, zaključila je Magdalena Lupi Alvir.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content