„Flekavac“ i „Lutkarska luka“ u Osijeku

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u četvrtak, 27. svibnja 2021. u 11:00 sati s predstavom “Flekavac” autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica gostuje u Osijeku na 28. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK-u i na manifestaciji 4. Croatian Theatre for Young Audiences and Puppet Theatres Showcase. Na ovogodišnjem SLUK-u GKL Rijeka postavit će i izložbu “Lutkarska luka” autorica Luči Vidanović i Vedrane Balen Spinčić.

SLUK je kazališni festival posvećen lutkarskoj umjetnosti Hrvatske, a ove se godine po 28. put održava u Osijeku od 24. do 30. svibnja, u realizaciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku u partnerstvu s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Na 28. SLUK-u predstavit će se dvanaest predstava koje je ove godine izabrala Teodora Vigato. Stručni ocjenjivački sud ovogodišnjeg SLUK-a čine Ria Trdin, Dražen Ferenčina i Miroslav Čabraja, a Dječji prosudbeni odbor čine Petra Progl, Laura Lovrenčić, Ivan Papić, Bartol Čačić i Vito Čičak.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ondje će se predstaviti sa svojom hit-predstavom “Flekavac” autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica i to u četvrtak, 27. svibnja u 11:00 sati.

„Flekavac“, topla i duhovita priča o jednom neurednom dječaku koji dane provodi radeći nestašluke, o njegovoj mami u kojoj će se prepoznati mnoge mame, o neobičnim prijateljstvima i zanimljivim likovima poput neozbiljnog odraslog prijatelja Letećeg Milivoja, prijateljice štreberice i duhovitih braće blizanaca, progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.

Autorsku ekipu predstave čine autorica teksta Nina Mitrović, redateljica Renata Carola Gatica, skladatelji i autori tekstova songova Ivana Đula i Luka Vrbanić, kreatorica lutaka, scenografije i kostima Alena Pavlović, koreograf Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Ansambl predstave čine fantastični David Petrović, Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković i Andrea Špindel.

Također, 28. SLUK ugostit će četvrto izdanje manifestacije Croatian Theatre for Young Audiences and Puppet Theatres Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra, a uz brojne događaje publika će moći uživati u izložbama od kojih je jedna – „Lutkarska luka“ izložba s 25. revije lutkarskih kazališta Rijeka. Autorice koncepta i postava su Luči Vidanović i Vedrana Balen Spinčić iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a izložba će u Kulturnom centru Osijek biti postavljena od utorka, 25. svibnja. Autorice o izložbi kažu: „Izložba koja je postavljena na 25. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci doputovala je u još jednu svoju luku, na SLUK, i predstavlja lutke i scenografije iz predstava Kazališta lutaka Zadar, Gradskog kazališta lutaka Split, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Zagrebačkog kazališta lutaka i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku koje su gostovale na nekoj od Revija, a poneka od njih i na SLUK-u. Lutkarsko prijateljstvo je neraskidivo, a lutkarska umjetnost protkana tim nježnim i čvrstim nitima.“

Kao zasebni dio, na osječkoj izložbi, postavljen je i lutkarski hommage Saši Anočiću, velikom kazališnom umjetniku koji nas je nedavno i prerano napustio, a na lutkarskoj hrvatskoj sceni ostavio svoj neizbrisiv trag.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content