GKL Rijeka na „Malom Maruliću“ u Splitu i 2. hrvatskom showcaseu u Zadru

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ovaj je tjedan u Dalmaciji; najprije otvara festival „Mali Marulić“ u Splitu s predstavom „Zamrznute pjesme“, a na istom festivalu sudjelovat će i s predstavom „Avanture maloga Juju“, a potom putuje u Zadar gdje će na 2. hrvatskom showcaseu predstaviti „Zamrznute pjesme“.

Ovogodišnji, 12. festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ održat će se u Splitu od 9. do 12. travnja kada će na Festivalu biti prikazano osam različitih naslova od kojih su dva – „Zamrznute  pjesme“ i „Avanture maloga Juju“ u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Utemeljitelj i organizator „Malog Marulića“ koji potiče i promovira domaće autore za djecu je Gradsko kazalište lutaka Split.

Nagrađivana predstava „Zamrznute pjesme“ autorice i redateljice Tamare Kučinović (prema motivima priče Stjepana Grigorijeviča Pisahova) svečano će otvoriti 12. Mali Marulić u utorak, 9. travnja u 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Split. Uz ovu toplu priču o ljubavi i dječjoj upornoj mašti jednog čudnovatog dječaka, na festivalu će se predstaviti i vesela i ritmična predstava „Avanture maloga Juju“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz prema stihovima i skladbi istoimene pjesme Žarka Roje i Petra Bergama te redateljice Renate Carola Gatica koja je na festivalskom repertoaru u četvrtak, 11. travnja u 9.30 i 10.45 sati u Gradskom kazalištu mladih (Teatrin).

Festival je natjecateljskog karaktera, a stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine glumica i kazališna producentica Marija Sekelez, teatrolog, profesor hrvatskog jezika i književnosti i kazališni kritičar Igor Tretinjak, redateljica Selma Spahić, glumac, kazališni autor i redatelj Siniša Novković te doc.dr.sc. Višnja Rogošić, teatrologinja. Jednu nagradu, onu za najbolju predstavu po njihovom sudu, dodijelit će i dječji žiri kojeg čine učenici od 1. do 5. razreda splitskih osnovnih škola.

S druge strane, Kazališni Epicentar i ove je godine organizirao hrvatski showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta, 2. po redu, koji će se održati od 8. do 12. travnja u nekoliko hrvatskih gradova. Uz publiku na predstavama će biti prisutno i dvadesetak producenata inozemnih festivala  namijenjenih produkcijama kazališta za djecu i lutkarskih kazališta. Cilj ovog projekta je otvoriti festivalska vrata hrvatskim kazalištima za djecu i lutkarskim kazalištima te umrežavanje kazališta i producenata. U sklopu ovogodišnjeg showcasea „Zamrznute pjesme“ bit će izvedene u petak, 12. travnja u 16 sati u Kazalištu lutaka Zadar.

Uz autoricu i redateljicu, autorski tim „Zamrznutih pjesama“ čine i dramaturški suradnik i asistent redateljice Nikša Eldan, kreatorica lutaka i scenografije Alena Pavlović koja je i lutkarska tehnologinja uz Luči Vidanović, skladatelji Ivana Đula i Luka Vrbanić te oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Predstavu izvode Tilen Kožamelj, David Petrović, Damir Orlić, Andrea Špindel i Petra Šarac.

Autorski tim „Avanture maloga Juju“ uz autorice i redateljicu čine i skladateljica Ivana Đula, kreatorica scenografije, objekata i kostima Alena Pavlović, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. U predstavi sudjeluju Andrea Špindel, Mario Jakšić, Damir Orlić, David Petrović i Zlatko Vicić.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content