Ansambl GKL Rijeka 21. i 22. 04. 2012. gostuje u Mariboru – europskom gradu kulture 2012. s predstavom H. C. Andersena „SLAVUJ“ redatelja Laryja Zappije.
Nakon što je predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka “Veli Jože” redatelja Renea Medvešeka uveličala svečanost zatvaranja “Naj, naj, naj festivala” u Zagrebu, te je uvrštena u konkurenciju na splitskom “Malom Maruliću”, ansambl GKL-a Rijeka ne staje.
19. travnja bit će u Kazalištu Gandusio u Rovinju izvedena jedna od omiljenih predstava – “Tri praščića” J. Jaroša.
Gradsko kazalište lutaka Rijeka potom ima čast sudjelovati u programu “Maribor – europska prijestolnica kulture” s predstavom “Slavuj” redatelja Laryja Zappije 21. i 22. travnja, s kojom će Kazalište uskoro sudjelovati na svjetskom lutkarskom festivalu i kongresu UNIMA-e 2012. u svibnju u Kini. Ovih dana se tako odvijaju intenzivne probe “Slavuja”, a Gradsko kazalište lutaka Rijeka je za sudjelovanje na ovom prestižnom festivalu u kineskom Chengduu izabrano kao jedino iz naše zemlje. Prekrasnu lutkarsku koreodramu prema predlošku H. C. Andersena režirao je Lary Zappia.
„Slavuj“ je donekle iznimka u pogledu tragičnog kraja, premda je tijekom većeg dijela te bajke naše srce tužno i suosjeća sa izgnanim slavujem, ili je pak ljuto na obijesnog i nezahvalnog cara. Ipak, happyendu usprkos, „Slavuj“ je priča o ljudskoj nezahvalnosti, o ljudskoj nestalnosti, ali, ako stvarno razumijemo Andersena, i priča o oprostu, o našoj sposobnosti da – poput malog slavuja – zaboravimo nanijeta zla, te da nekome tko nam čini nažao pružimo drugi obraz. ” redatelj Lary Zappia, iz programske knjižice “Slavuja”

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content