In memoriam – Zvonko Festini

Napustio nas je naš prijatelj, učitelj, kolega, glumac i redatelj, zaljubljenik u lutke i lutkarstvo, čovjek koji se nakon svega, nakon svih funkcija i društvenih obveza, uvijek vraćao svojoj prvoj i najvažnijoj misiji: biti u službi lutkarske umjetnosti. U početku kao glumac,kasnije kao redatelj i kao pedagog.U svim tim oblicima djelovanja bio je na prvom mjestu lutkar: mislio je lutkarski. Učili smo od njega i radovali se svakom njegovu uspjehu, a posebno je fasciniralo njegovo veselje koje je pratilo svaki njegov novi zadatak. On je to doista volio. Zvonko Festini bio je dobar čovjek. Hvala mu na svemu!

Obitelj, prijatelji i kolege ispratit će pokojnog Zvonka Festinija iz mrtvačnice na groblju Mirogoj u Zagrebu u utorak, 3. studenoga 2015. u 13,20 sati, pogreb će biti u srijedu, 4. studenoga u 15 sati na Gradskom groblju u Zadru, a komemoracija u četvrtak 5. studenoga 2015. u 13 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Uz niz društvenih, političkih i javnih funkcija, Zvonko Festini bio je jedan od najuglednijih začinjavaca intelektualne i umjetničke reforme hrvatskoga lutkarstva. Prije 60-tak godina svrstao se među one koji su započeli kultivirati lutkarski kazališni izričaj i hrvatsko lutkarstvo vraćati s didaktičnih i zabavljačkih zadaća u područje umjetničkih ambicija. Jedan je od prvih redatelja koji su u hrvatskoj kazališnoj praksi lutkarstvo prihvatili kao autentičan kreativni postupak.
Njegove predstave trajne umjetnički vrijednosti ostavile su dubok trag širom zemlje, kao što su Trnoružica (ZKL), Čarobna kaljača (Kazalište lutaka Zadar), Vojnik koji je dobro išao (GKL Rijeka), Vuk i sedam kozlića (Dječje kazalište u Osijeku), Bajka o zlatnoj ribici (Lutkarska scena IBM) i brojne druge.
Velikim i aktivnim angažmanom u krovnim institucijama, festivalima, udrugama i svim značajnijim zajedničkim projektima hrvatskoga lutkarstva dao je golem doprinos promicanju hrvatskoga lutkarskog stvaralaštva i hrvatske kulturi u cjelini. Svjesni njegova bogatoga lutkarskog i organizacijskog iskustva, hrvatski su mu lutkari od 1997. do 2013. godine ukazali čast i povjerenje da bude na čelu njihove krovne strukovne udruge –Hrvatske UNIMA-e.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content