Autorska ekipa:

Redatelj Vanja Jovanović
Asistent redatelja Marijan Josipović
Likovnost predstave Sheron Pimpi-Steiner i Ivana Živković
Skladatelj Ozren K. Glaser
Oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić

Uloge:

Petar Damir Orlić, Alex Đaković, Andrea Špindel
Robot David Petrović, Andrea Špindel, Zlatko Vicić
Dina Andrea Špindel, Zlatko Vicić, David Petrović
Spule Zlatko Vicić, Andrea Špindel
Majka Alex Đaković
Učiteljica Alex Đaković
Učenici Alex Đaković, David Petrović, Andrea Špindel

za uzrast: 6+
trajanje: 45 min.
premijera 28. lipnja 2019. na festivalu TOBOGAN

 

“Kiša” je dio projekta Lutkolab, čiji je nositelj Gradsko kazalište lutaka Rijeka, a koji se provodio u sklopu Dječje kuće, jednog od programskih pravaca Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Radnja predstave “Kiša” smještena je u pustinji koja na momente podsjeća na postapokalipsu. Glavni junak predstave je usamljeni Petar koji je već duže vrijeme u potrazi za vodom ili bilo kojim živim bićem. U svojim najtežim trenutcima susreće se s robotom koji je u potrazi za podacima o preostalom životu na Zemlji. Kroz Petrova prisjećanja na vlastiti život, robot Robi uči o ljudskosti, a Petar kroz Robijeve reakcije spoznaje svoje greške i propuštene prilike u životu.

Kroz prisjećanja glavnog lika, predstava dotiče teme kao što su problemi pri izražavanju emocija, vršnjačko nasilje i prihvaćanje odgovornosti za vlastite postupke. Ova predstava namijenjena je djeci od 6 godina, kada već počinju osjećati život oko sebe i propitkivati što je ispravno, a što ne. Cilj ove predstave nije odgajanje publike, već pokušaj nagovora na rizike u životu i preuzimanje odgovornosti za iste.

 

Projekt Lutkolab
Gradsko kazalište lutaka Rijeka kroz programski pravac Dječja kuća EPK Rijeka2020 razvilo je projekt Lutkolab koji je započet u 2018. Projekt je imao za cilj putem natječaja otvorenog mladim i neafirmiranim umjetnicima omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave. Natječaj je bio otvoren u proljeće 2018., a članovi žirija u užem krugu bili su umjetnici i djelatnici GKL Rijeka (Magdalena Lupi Alvir, Almira Štifanić, Damir Orlić, Serđo Dlačić) te skupina od desetak djece koja pohađa radionice Vijeća mladih Benčić. Djeca su prije sudjelovanja u žiriranju prošla kroz lutkarsku radionicu pod vodstvom Petre Šarac te su se upoznali s osnovama rada na umjetničkoj produkciji predstave i kritičkog promatranja kazališnog rada. Od tri projekta u užem krugu, odabran je projekt Vanje Jovanovića pod radnim nazivom “Voda” koji je u svojoj produkcijskoj fazi preimenovan u “Kišu”.

Kalendar događanja


Nadolazeće predstave

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content