Koprodukcija Lutkovnog gledališča Ljubljana i Gradskog kazališta lutaka Rijeka: Mali princ, pjesma o ljubavi

Mali princ, pjesma o ljubavi, dramska predstava za mlade i odrasle, autorice Jere Ivanc (po motivima Antoina de Saint-Exupéryja) i redateljice Yulie Roschine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno će biti izvedena sutra, 29. siječnja u 18 sati. Nova predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka nastala je u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Ljubljana u okviru projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka2020.

Mali princ je nešto drugačije u repertoaru našega kazališta, za nešto stariji uzrast koji nije toliko čest u našem kazalištu – za djecu koja pomalo kroče u svoju mladost”, poručila je ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Ova koprodukcijska predstava nastaje prema motivima majstorskoga djela Mali princ, francuskog pisca Antoina de Saint Exupéryja, u adaptaciji slovenske dramaturginje Jere Ivanc. Nevidljivu bit priče o životu i smrti, odrastanju, prihvaćanju odgovornosti i potrazi za smislom su kreatori predstave pod vodstvom redateljice Yulie Roschine otkrivali kroz prividne antagonizme – između vjerodostojnog i autorskog čitanja, između knjige i kazališta, između režije i riječi, između tišine i glazbe, između glumca i slike, između čovjeka i prirode, između sebe i drugih, između čovjeka i njega samoga.

Na današnjoj konferenciji za medije u GKL Rijeka, redateljica Yulia Roschina napomenula je kako nova autorska interpretacija priče o Malom princu proizlazi iz života Exupéryjeve supruge i njezinih sjećanja (Consuelo de Saint – Exupéry – Sjećanja ruže, ljubavna priča o autoru Malog princa). Iz prostrane pustinje i različitih planeta, Mali princ seli se u intimni odnos između muškarca i žene koji se kroz prizore s Ružom, Zmijom i Lisicom, preko kojih naslovni junak odrasta i otvara srce, približuju jedan drugome te svatko sebi. Oni beskrajno žele bliskost, čeznu za zajedničkim trenutkom i žrtvuju sve da bi mogli zajedno ostarjeti. Mali princ je samo metafora za njihovo putovanje, koje se poput kadra filma noir pred gledateljima razotkriva kao pjesma o ljubavi.

Uz autoricu teksta Jeru Ivanc i redateljicu Yuliu Roschinu, autorsku ekipu predstave čine dramaturginja Staša Prah, scenografkinja i kostimografkinja Vasilija Fišer, autorica glazbe, zvučnih efekata i video projekcija Mateja Starič, koreografkinja Magdalena Reiter, lektorica Metka Damjan te oblikovatelj svjetla Jaka Varmuž. Izvedbeni tekst je na hrvatski jezik prevela Magdalena Lupi Alvir, a savjetnik za scenski govor (hrvatski jezik) je Damir Orlić. Važno je naglasiti kako će se u Rijeci predstava izvoditi na hrvatskom jeziku.

U predstavi sudjeluju Zala Ana Štiglic iz Lutkovnog gledališča Ljubljana i Tilen Kožamelj iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka koji je istaknuo da, iako je predstava dramska, glumci funkcioniraju po principu lutke – u precizne pokrete udahnuta je duša, emocija, što je nešto sasvim novo za kazalište.

Voditeljica programskog pravca Dječja kuća Rijeka2020 Jelena Milić zaključila je kako cijela predstava Mali princ i priča vezana uz nju sažimaju misiju 2020. godine kada će Rijeka biti europska prijestolnica kulture i to kroz višeslojnost, razvoj publike, elemente kulture koji probijaju granicu svega dosadašnjeg te koprodukcije, kojih će u GKL Rijeka biti još u ovoj i idućoj godini. Svakako treba dodati kako se GKL Rijeka trudi ostvariti suradnje s mnogim bivšim, sadašnjim i budućim gradovima-europskim prijestolnicama kulture, a sukladno s time zanimljivo je dodati kako je Ljubljana grad-kandidat za europsku prijestolnicu kulture 2025. godine.

Nakon ljubljanske premijere predstave Mali princ, koja je bila 17. siječnja, premijera iste predstave očekuje nas u Rijeci i to sutra, 29. siječnja u 18 sati u GKL Rijeka. Predstava je prilagođena za uzrast 12+, a na repertoaru je u srijedu 30. siječnja u 18 sati te 5., 6. i 7. veljače u 18 sati. Rezervacija i prodaja ulaznica vrši se na blagajni GKL Rijeka, Blaža Polića 3 (051 325 690, blagajna@gkl-rijeka.hr) radnim danom od 9 do 12 sati te sat vremena prije početka predstave.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content