Kraj sezone uz dva inozemna festivala

U utorak, 22. kolovoza 2023. ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka sudjelovao je na 2. Da Da Dù festivalu u Trstu, u Italiji, sa svojim poznatim naslovom „Avanture maloga Juju”, a u subotu, 26. kolovoza 2023. na 34. Poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, u Sloveniji, predstavit će se s doživljajnim kazalištem za bebe „Gdje su nestale čarapice?”. Time će Kazalište ujedno i zaključiti sezonu 2022./2023. pod nazivom „Kazalište – prostor slobode“.

Drugo izdanje međunarodnog festivala na području kazališta za djecu „Da Da Dù“, koji je pokrenut zahvaljujući mladim umjetnicima iz Trsta, održava se u kolovozu okupljajući osam različitih događanja za publiku svih uzrasta u izvedbi kazalištaraca iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Francuske. Riječki lutkarski ansambl publici u Trstu predstavio se u utorak, 22. rujna 2023. s veselom i ritmičnom predstavom „Avanture maloga Juju“, autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) i redateljice Renate Carole Gatice, koja je ujedno i podrška u odrastanju jer pokušava naći odgovor na pitanja kako prevladati neke svoje strahove. Talijanska je publika predstavu s oduševljenjem dočekala uz kasniji veliki aplauz i ovacije.

Paralelno, u Mariboru u Sloveniji se tijekom kolovoza također održava festival i to međunarodni lutkarski festival s najdužom tradicijom, u organizaciji Lutkovnog gledališča Maribor. Na 34. Poletnom lutkovnom pristanu ove će godine sudjelovati renomirani slovenski lutkari te gosti iz Slovačke, Češke, Ukrajine, Nizozemske, Belgije, Hrvatske… Gradsko kazalište lutaka Rijeka gostovat će u subotu, 26. kolovoza 2023. s kazališnom formom koja se vratila nakon pandemijskih godina, a radi se o doživljajnom kazalištu za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, djecu u pelenama – „Gdje su nestale čarapice?“ autorice koncepta i redateljice Mile Čuljak. Koautori ove neklasične predstave, koja je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru, su Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović. Doživljajno kazalište za bebe od strane male i velike publike izvrsno je prihvaćeno pa tako ova predstava u Mariboru, na istom festivalu, gostuje već drugi put.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content