Luči Vidanović nagrađena za najbolju scenografiju i lutke za predstavu „Sretna kućica“

Inspirirane Goranskim podnebljem, scenografija i lutke predstave „Sretna kućica“ koje je kreirala i izradila lutkarska umjetnica Luči Vidanović nagrađene su na prvom Festivalu lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM-u, u Bosni i Hercegovini.

1. FLUM održavao se od 26. do 30. rujna 2021. u organizaciji Pozorišta lutaka u Mostaru te je na radost tamošnje publike uspješno okupio osam predstava iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Zenice, Banja Luke i Sarajeva. Ovaj natjecateljski festival publici je ponudio i zanimljiv popratni program.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom „Sretnom kućicom“, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz te u režiji Morane Dolenc, predstavilo se u utorak, 28. rujna 2021.

Ova predstava za najmlađe nastala je prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u okviru programskog pravca Dječja kuća, dobila je i svoju lutkarsku inačicu.

Jednostavno i razumljivo, pričom o suživotu, progovara se o važnosti zajedništva te se djeci približava svijet knjiga i ukazuje na važnost čitanja. Uz izvrsnog glumca-lutkara Zlatka Vicića, koji sam nosi cijelu predstavu, divnu scenografiju i lutke nadahnute šumom Gorskog kotara u kreaciji Luči Vidanović, umjetnice i tehnologinje Gradskog kazališta lutaka Rijeka, te sjajnu glazbu skladatelja Sandija Bratonje, predstava oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava „sretna kućica“, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Autorice dramatizacije su Ivana Đula i Milica Sinkauz, dramaturginja je Ivana Đula, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Predstava „Sretna kućica“ na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, Sloveniji, osvojila je Zlatnu žirafu, nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu festivala, a ova nagrada za divnu scenografiju i lutke predstave „Sretna kućica“ posebno je razveselila riječke lutkare.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content