“Mrljek i Prljek” najbolja predstava prema sudu stručnog žirija 16. Malog Marulića

U sklopu programa svečanog zatvaranja 16. festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić proglašene su nagrade najboljim ostvarenjima.

Stručni žiri 16. Malog Marulića radio je u sastavu Ivo Perkušić, glumac i ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split, Magdalena Mrčela, spisateljica, novinarka, prof. hrvatskog jezika i književnosti i Anastasija Jankovska, glumica i redateljica, a njihove nagrade najboljim ostvarenjima su:

• Nagrada za najbolju predstavu u cjelini predstavi MRLJEK I PRLJEK, Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Obrazloženje žirija: U jasno strukturiranoj dramaturgiji bez redundancija isprepliću se gklumačke vještine, jezična raznolikost, humor i najvažnije – edukativna komponenta. Iako tematski određena za usvajanje higijenskih navika kod djece, takva premisa nije oduzela višeslojnost kazališnog uprizorenja. Edukativni je segment suptilno naznačen, a nije uskratio sve ljepote koje nude inovativna scenska rješenja, od vanjskih elemenata do precizno izgovorene dramske riječi. Scensko je uprizorenje maštovito, a glumci su, vođeni spretnim redateljskim rješenjima, slikovnice vjerno prenijeli u trodimenzionalni svijet djece i odraslih.

• Nagrada za najbolji tekst DAVIDU PETROVIĆU za tekst predstave Mrljek i Prljek, Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Obrazloženje žirija: Raspisati tekst iz likovnosti izazovan je zadatak s kojim se redatelj David Petrović hrabro uhvatio u koštac. Tekst je koncizan, precizan, bez jezičnih viškova, vješto komponiran kao priča u cjelini, kompozicijski čist i duhovit. Predstava je, jezično rečeno, ukrasni pridjev slikovnici.

Ostale nagrade

• Nagrada za najbolju režiju IVANU PLAZIBATU za predstavu Alo, to sam ja, Gradskog kazališta lutaka Split

• Dvije nagrade za najbolje glumačko ostvarenje:
ANA MARIJI ŠTEFANAC za ulogu Srne u predstavi Duga, Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba
STIPI GUGIĆU za ulogu Aarona u predstavi Alo, to sam ja, Gradskog kazališta lutaka Split

• Nagrada „Zdenka Mišura“ za najveći kazališni izazov TAMARI KUČINOVIĆ za predstavu Ne idi daleko, Dječjeg kazališta u Subotici

• Nagrada za najbolju dramatizaciju ili adaptaciju teksta TAMARI KUČINOVIĆ za dramatizaciju teksta Divlji konj, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

• Nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave DIVLJI KONJ, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

• Nagrada za najbolji ansambl Festivala ansamblu predstave ALO, TO SAM JA, Gradskog kazališta lutaka Split

• Nagrada za promicanje borbe protiv vršnjačkog nasilja PETRI CICVARIĆ, za tekst predstave Dislike, Gradskog kazališta ‘’Zorin dom’’ u Karlovcu

Svoju nagradu za najbolju predstavu dodijelio je i dječji žiri, a prema njihovom sudu najbolja je predstava “Alo, to sam ja” autorice Ivane Vuković, u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split.

Izbornica ovogodišnjeg festivala bila je Ana Tonković Dolenčić. (Izvor: Gradsko kazalište lutaka Split)

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content