Premijera predstave „Pale“ u GKL-u:

mali Pale sam u trgovačkom centru

lego kocke

izložba studentskih radova + kako je nastajao “Pale”

kreacija vlastite programske knjižice za roditelje i djecu

-četvrtak, 8. prosinca 2011. u 18 sati

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena premijera predstave “Pale”, a održat će se u četvrtak, 8. prosinca 2011. u 18 sati.

Poznatu priču o dječaku Paletu koji je ostao potpuno sam na čitavom svijetu obradio je Vjeko Alilović, režira ju Serđo Dlačić, a u glavnu ulogu Paleta tumači glumica-lutkarica GKL-a Dina Đuka. Ostale uloge igraju Zlatko Vicić, Vedran Komerički i Alex Đaković.

Redatelj Serđo Dlačić kazao je da je ideja o suvremenom čitanju “Paleta” dugo čekala svoju realizaciju, a riječkog će Paleta roditelji  zaboraviti u – jednom trgovačkom centru!

„Pale tako postaje sam na svijetu, jer je trgovački centar ono što danas predstavlja naš svijet“, kazao je Dlačić. Kada padne noć u trgovačkom centru, stvari će oko Paleta početi oživljavati, i to stvari na koje nismo navikli da ožive.

Autor teksta Vjeko Alilović kazao je na konferenciji za medije da je tekst vrlo sugestivan za roditelje, koji će se u njemu zasigurno – prepoznati.

“Kada je Sigsgaard pisao “Pale sam na svijetu”, pisao je o dječaku koji je poželio biti sam na svijetu i – želja mu se obistinila. I Pale je tada mogao sve! No, ni pisac ni čitatelji, vjerujem, nisu ni približno težili primisli da će danas, kao nikad prije, samoća imati posebnu težinu”, piše između ostalog u svom tekstu za programsku knjižicu autor Vjeko Alilović.

“Pale” je nastao u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a kreatorice lutaka i scenografije su studentice Akademije Sabina Begović i Tamara Travaš.

Scenografija, lutke i rekviziti za “Paleta” izrađeni su u radionicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka uz pomoć studenata i studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a predstava je namijenjena predškolskom i školskom uzrastu. Scenografija je izrađena u obliku lego –kockica, što djeluje kao simbol konzumerizma koji „Pale“ u svojoj biti proziva.

Uz premijeru će u atriju Kazališta biti otvorena i izložba studentskih radova na kojoj će, uz same studenstske radove, posjetitelji vidjeti i fotografije nastanka “Paleta”.

Novost je kreacija vlastite programske knjižice – roditelji i djeca zajednički će moći izraditi svoju programsku knjižicu “Paleta” u obliku šarene kocke.

Oblikovanje svjetla potpisuje Željka Fabijanić Šaravanja, a glazbu Igor Karlić, koji je čestitao Gradskom kazalištu lutaka Rijeka na izvrsnom izboru predstave za predblagdansko i blagdansko raspoloženje, jer nas podsjeća na zaboravljene vrijednosti. Uz to, riječ je o niskobudžetnoj predstavi u skladu s vremenom, istaknuo je Karlić.

„Pale“ redatelja Serđa Dlačića igrat će nakon premijere 9., 12., 13., 14., 15. i 16. prosinca u 9,30 i 11 sati  organizirano za vrtiće i škole, a  ista predstava za građanstvo 9., 10., 15., 16. i 17. prosinca u 18 sati te 10.  i 17. prosinca u 11 sati.

Ulaznice za građanstvo se mogu kupiti radnim danom od 9 do 12 sati ili sat prije početka  predstave u novouređenom prostoru blagajne GKL Rijeka, Blaža Polića 3 ili se u isto vrijeme može izvršiti rezervacija ulaznica na tel. (051) 325-690.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content