Koprodukcijska predstava „Carevo novo ruho“ premijerno izvedena u Mariboru

U Lutkovnom gledališču Maribor u Sloveniji u petak, 26. lipnja premijerno je izvedena lutkarska predstava „Carevo novo ruho“, koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor. Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič. Program je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a premijera iste predstave u Rijeci, kao i reprize planirane su u listopadu ove godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara.

Ova lutkarska predstava adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena. Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet.

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić. Predstavu izvode Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor) i Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka).

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content