Najavljena nova sezona 2020./2021. – ZAJEDNO MOŽEMO SVE!

U novoj sezoni Gradskog kazališta lutaka Rijeka pod nazivom „Zajedno možemo sve!“ malu i veliku publiku očekuje pet premijernih naslova, od kojih su tri dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, bogat reprizni i edukativno-kreativni program te jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, uz ostala kazališna zbivanja.

Novu sezonu 2020./2021. predstavila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir zajedno s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i direktoricom Rijeke 2020 Irenom Kregar Šegota.

 

Pet premijernih naslova

„Izazovna sezona je pred nama, ali mi ne odustajemo“, poručila je ravnateljica Lupi Alvir i zahvalila publici na povjerenju i suradnji dodavši kako riječki lutkari nastavljaju sa slavljem svog 60. rođendana. Pa tako, prva premijerna predstava koja nas u novoj sezoni očekuje, i to već u rujnu, je „Nove zgode Wande LaVande“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Predstava je svojevrsni nastavak popularne predstave i sada već ikone riječkog lutkarskog kazališta – „Wande LaVande“. U svojim novim avanturama, dobronamjerna i vedra creska ovčica Wanda LaVanda nastavlja uveseljavati djecu i promicati ideju prihvaćanja različitosti.

U listopadu su planirane dvije premijere – „Carevo novo ruho“ i „Oh la la“, obje kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. „Carevo novo ruho“ Hansa Christiana Andersena u režiji Zorana Petroviča koprodukcija je Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija. Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet. Premijera u Mariboru održana je 26. lipnja. Zanimljiv projekt „Oh la la“ autora Bernarda Friota, jednog od najoriginalnijih i najomiljenijih francuskih književnika i pjesnika za djecu, koprodukcija je Dječje kuća poezije i kreativnosti Tinqueux (Francuska), Dječje kuće umjetnosti, Ljubljana (Slovenija) i Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Osnova predstave je činjenica da su sva djeca na svijetu, bez obzira na raznolike kulture i običaje, vrlo slična. Njihov zajednički element je igra, a kazalište je igralište par excellance. Redateljica predstave, koja je rađena baš za Dječju kuću, je Mateja Bizjak Petit.

U prosincu publiku očekuje predstava radnog naziva „Svjetlo za Mraza“ autorice Vedrane Balen Spinčić i redatelja Serđa Dlačića, koja će na djeci blizak i zabavan način u predblagdansko vrijeme dočarati duh nadolazećih blagdana uz poruku kako se sreća nalazi samo u nama, ne u izvanjskom svijetu.

Sezona „Zajedno možemo sve!“ donosi i petu premijernu predstavu „Dobar tek!“, autorski projekt Ane Duša i Tina Grabnara, slovenskog tandema poznatog po suvremenom istraživanju u lutkarstvu, koji će ovu jednostavnu i svakodnevnu radnju uzeti pod povećalo, rastaviti je i proučiti iz različitih kuteva gledanja i potom opet sastaviti u duhoviti kazališni događaj. Predstava je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a premijera je planirana u siječnju 2021. godine.

Direktorica Kregar Šegota zaključila je kako su riječki lutkari mali tim koji postiže nevjerojatne rezultate i ne odustaje, čak ni od međunarodne suradnje koja je izuzetno važna koprodukcijski i kokreacijski. Podsjetimo se, Gradsko kazalište lutaka Rijeka programski je partner Dječje kuće Europska prijestolnica kulture Rijeka2020 zajedno s Gradskom knjižnicom Rijeka i Art-kinom.

 

Reprize, radionički programi, Revija i ostale radosti

Malu i veliku publiku u novoj će sezoni i dalje će uveseljavati bogat reprizni repertoar koji se sastoji od 15-ak naslova – lutkarskih klasika, popularnih predstava i interaktivnih programa za sve uzraste, bebe i pelenaše, djecu vrtićkog uzrasta te školarce, ali i odrasle zaljubljenike u lutkarsku i kazališnu umjetnost. Tu su i radionički programi „Reci lutka!“ i „Wandina mala radionica“ te umjetničko-edukativni programi „Lutkofor“ za učenike nižih razreda osnovne škole i „Teatromanija“ za učenike viših razreda osnovne škole, što je novina u ponudi Kazališta.

Naravno, na radost svih, i ove će se godine održati Revija i to jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta koja će ove godine biti s naglaskom na domaća kazališta. Dio festivala koji je planiran od 2. do 11. studenoga čini i program EPK na Reviji.

Dakako, i u novoj će sezoni Kazalište sa svojim zanimljivim programom biti dio manifestacije Noć kazališta te će publici ponuditi uvijek topao i veseo blagdanski program, ali i obilježavati razne događaje i dane kao što su Small Size Days te Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva.

Na važnost kazališta i kazališne umjetnosti, posebice u ovim vremenima, ukazao je gradonačelnik Obersnel uz napomenu kako naši najmlađi, koji najviše i posjećuju riječke lutkare, ne podnose lako sve što koronakriza nosi. Riječkim lutkarima još je jednom čestitao 60. rođendan i prilagodbi programa unatoč svim problemima, što ohrabruje i motivira.

 

Obiteljski sezonski paketi

Itekako je važno napomenuti kako su od 1. rujna u prodaji obiteljski sezonski paketi – Praščići i Maslačak.

Paket PRAŠČIĆI 2 (obuhvaća ulaznice za 3 predstave za 2 osobe ) = 110,00 kn

Paket PRAŠČIĆI 3 (obuhvaća ulaznice za 3 predstave za 3 osobe) = 170,00 kn

Paket PRAŠČIĆI 4 (obuhvaća ulaznice za 3 predstave za 4 osobe) = 225,00 kn

 

Paket MASLAČAK 2 (obuhvaća ulaznice za 5 predstava za 2 osobe ) = 190,00 kn

Paket MASLAČAK 3 (obuhvaća ulaznice za 5 predstava za 3 osobe) = 280,00 kn

Paket MASLAČAK 4 (obuhvaća ulaznice za 5 predstava za 4 osobe) = 375,00 kn

 

Kupnjom paketa ostvaruje se popust na ulaznice od 25%, a predstave u paketima biraju se po vlastitom izboru iz redovnog repertoara Kazališta u novoj sezoni, uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta. Informacije o paketima, rezervacija i najava kupnje paketa na mail blagajna.gklri@gmail.com

 

„Zajedno s našom publikom idemo dalje“, rekla je ravnateljica Lupi Alvir uz poruku kako, kao i do sada, sve o predstavama, programima, novostima i informacijama Gradskog kazališta lutaka Rijeka publika može pratiti na web stranici Kazališta – www.gkl-rijeka.hr.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content