Najavljena nova sezona GKL Rijeka 2019./2020. pod nazivom „Lutkari slave!“

Pod sloganom „Lutkari slave!“, GKL Rijeka u novu sezonu 2019./2020. ulazi dodatno motivirano velikim projektima i obljetnicama koje očekuju riječku kulturu, ali i vlastitim izvanrednim uspjesima ostvarenim protekle sezone koju su uz sudjelovanja na 15 festivala, među kojima i gostovanja u Turskoj, Iranu, Srbiji i BiH, obilježili rekordan broj osvojenih priznanja te predstava „Zamrznute pjesme“ koja je postala najnagrađivanija predstava u povijesti Kazališta.

Nadolazeći program, čiji se dio održava kao službeni sadržaj projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, najavili su ravnateljica Kazališta Magdalena Lupi Alvir, gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, navodeći kako će se uz pet vlastitih premijera, od kojih su četiri praizvedbe djela riječkih i hrvatskih autorica i autora, u Rijeci izvoditi predstave najzvučnijih lutkarskih redatelja iz regije.

„Želimo istraživati u mediju lutkarstva i eksperimentirati u različitim materijalima, a kroz naš rad nastojimo prijeći žanrovske i imaginativne granice, te se nadamo što dinamičnijoj sezoni uz nove lutkarske prakse“, rekla je Lupi Alvir, spomenuvši i skorašnju 24. reviju lutkarskih kazališta koja se zbiva pod organizacijom GKL Rijeka, a na kojoj će gostovati brojne zapažene predstave domaćih i inozemnih kazališta.

Osvrnuvši se na trideset priznanja i nagrada riječkih lutkara u proteklih godinu dana, gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je, u kontekstu programa Rijeka 2020 – EPK, kako je pred nama izuzetno značajna godina i za kazalište i za cijeli grad. „Gradsko kazalište lutaka je često zapostavljeno u odnosu na HNK, ali ono niti kvalitetom, niti kreativnošću, bez obzira na svoj manji kolektiv, ne zaostaje za Zajcem i siguran sam da će sljedeća sezona biti iznimna“, rekao je gradonačelnik. Navevši programski pravac EPK i zgradu Dječja kuća u budućem kulturnom kvartu Benčić, u kojima će GKL Rijeka zajedno s Gradskom knjižnicom Rijeka i Art-kinom biti glavni partner i nositelj programa, Obersnel je dodao kako je riječka publika kroz festival Tobogan mogla vidjeti kako će izgledati kulturni sadržaj za djecu temeljen na brojnim predstavama i radionicama.

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar čestitao je ravnateljici Lupi Alvir na njenoj ulozi u uspješnoj sezoni, razvoju rada ustanove i izglasanom drugom mandatu ravnateljice, kazavši kako su nagrade formalan dokaz i dobar rezime njene prve četiri godine vodstva. „Vjerujem da će lutkarski program imati svoje vidljivo mjesto u EPK programu koji omogućava nešto izdašniji budžet i veću kvalitetu produkcije, a već na Toboganu smo mogli vidjeti to dizanje letvice“, rekao je Šarar te dodao kako će narasla ambicija, pojačana internacionalizacija i rast producentskih vještina kazališta ostati prisutni i nakon 2020. godine.

Prva premijera u novoj sezoni izvest će se u listopadu, kada će predstava „Flekavac“ redateljice Renate Carole Gatice, a prema tekstu domaće spisateljice Nine Mitrović o odrastanju, dječjim slobodama i komunikaciji, doživjeti svoju praizvedbu.

Trodijelni ciklus Priče s krova koji čini službeni dio EPK programa, od ožujka do svibnja 2020. godine prikazat će „Sretnu kućicu“, predstavu o najmanjoj čitaonici u Hrvatskoj u gorskokotarskom selu Gornji Kuti, „Carevo novo ruho“ u koprodukciji s Lutkovnim gledališćem Maribor te autorski projekt Tina Grabnara „Strašljivci“.

Dok će se u narednim mjesecima izvoditi i brojne reprize prošlogodišnjih uspješnica kao što su „Wanda Lavanda“, „Avanture maloga Juju“ i “Zamrznute pjesme“, za idući festival Tobogan najavljena je peta sezonska premijera – specifični hommage „Bomboniera Variete“ Matije Solcea o povijesti lutkarstva na Brajdi i u Rijeci.

Sezona službeno započinje krajem kolovoza 2019., a već u rujnu publika će moći vidjeti premijeru predstave „Kiša“ autora Vanje Jovanovića koja je kao pobjednik natječaja Lutkolab pripremnog programa EPK izvedena na ovogodišnjem Toboganu.

Nakon što je protekle sezone na zadovoljstvo svih ponovno uvedena kazališna pretplata s više od tisuću pretplatnika, prodaja će ove godine započeti u rujnu, a najavljen je i redizajn vizualnog identiteta povodom 60. godišnjice rada Kazališta. (Rijeka.hr)

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content