Po motivima pjesme Branka Mihaljevića „Zeko i potočić“, na kojoj su odrasle brojne generacije, riječki su lutkari pripremili istoimenu predstavu autorice i redateljice Tončice Knez, čija će premijera biti u petak, 12. travnja 2024. u 18 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, što će ujedno biti treća i posljednja premijera Kazališta u tekućoj sezoni 2023./2024. pod motom „Planet Brajda – naš dom“.

„S obzirom da me pjesma Zeko i potočić podsjeća na djetinjstvo, inspiraciju za uprizorenje pronašla sam u sjećanju na djetinjstvo, u sjećanju koje vežem uz toplinu i uz dom, a to je za mene upravo pravljenje kolača u hladnim zimskim danima. To pravljenje kolača za mene je bilo moje sigurno mjesto, mjesto nježnosti i ljubavi. Ono je bilo moj potočić, moj dom“, poručila je autorica i redateljica predstave Tončica Knez koja je uz dramaturga i asistenta redateljice Marijana Josipovića predstavu pripremila u jednom sasvim novom, drugačijem ruhu.

Kako je napomenula i ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir, to je ujedno i nastavak rada Kazališta na istraživačkom lutkarstvu koje donosi suvremeno čitanje klasika, ali paralelno s time i nastavak poticanja mladih domaćih umjetnika i lutkara u svom stvaralaštvu. Uz Tončicu Knez i Marijana Josipovića, autorski tim predstave čine i scenografkinja i kreatorica lutaka Lorna Kalazić Jelić, lutkarska tehnologinja i kokreatorica lutaka Luči Vidanović, oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić te skladatelj Marko Pernarčić, koji se, kako je rekao i sam, našao pred nimalo lakim zadatkom.

Poseban gost na današnjoj konferenciji za medije bio je Mario Mihaljević, sin hrvatskog skladatelja Branka Mihaljevića te nasljednik autorskih prava, koji je s publikom podijelio mnoge zanimljivosti na temu ovog dječjeg evergreena. Primjerice, skladba za pjesmu „Zeko i potočić“ nastala je u samo 20 minuta! Naime, 1954. godine povodom Dana dječje radosti organizatori su se dovinuli kako na Radio Osijeku osim „Patkica i makovi“ nema niti jedne druge dječje pjesmice koja bi se mogla izvoditi. Tadašnji glazbeni urednik na prijevaru je zatvorio svog suradnika, mladog kompozitora Branka Mihaljevića u „gluhu sobu“ i iz režije mu zadao zadatak – napraviti dječju pjesmu. Prisjetivši se svoje pjesmice koju je napisao baš u Rijeci, a koja je bila objavljena u „Glasu Slavonije“, u kratkom roku ista je dobila melodiju i svijet je prvi puta čuo ovu nježnu pjesmicu „Zeko i potočić“.

Postavljena u novoj, zanimljivoj formi bez klasičnih lutaka, gdje se lutkarska čarolija stvara iz materijala kao što je brašno, s puno glazbe i vizualne dramaturgije predstavu izvode hrabri glumci-lutkari Petra Vučković i Zlatko Vicić. „Ne bi se svatko upustio u ovakav umjetnički izazov“, dodano je na konferenciji za medije.

Predstava je za uzrast 4+, premijerno će biti izvedena u petak, 12. travnja u 18:00 sati u GKL Rijeka, a na repertoaru će biti do 22. travnja. Naravno, zaigrat će i kasnije u svibnju. Više informacija o predstavi, kao i termini izvedbi za organizirane grupe i slobodnu prodaju, dostupni su na službenoj web stranici Kazališta – www.gkl-rijeka.hr Tu se nalaze i sve informacije o kupnji ulaznica.

Pjesma „Zeko i potočić“ bila je i dijelom predstave „Zeko, zriko i janje“ koja je dugi niz godina bila prisutna na sceni GKL Rijeka. No, s odmakom od nekoliko desetljeća, podario joj se novi, moderniji izgled u budućoj predstavi za najmlađe.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content