Natječaj “Lutkolab”: Odabran projekt radnog naziva “Voda”

Natječaj “Lutkolab” je zaključen, a odabran je projekt radnog naziva “Voda” umjetnika-lutkara Vanje Jovanovića. Projekt će svoju premijeru imati na festivalu Tobogan 2019.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u travnju ove godine raspisalo je natječaj “Lutkolab” za mlade kazališne i lutkarske umjetnike do 30 godina starosti da predlože projekt za produkciju u sezoni 2018./19. za ciljanu publiku, djecu od 0 do 12 godina. Natječaj je dio projekta “Lutkolab” kojeg je GKL Rijeka pokrenulo u okviru programa programske linije Dječja kuća Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Na natječaj je prostiglo devet prijava od kojih je tri ušlo u uži krug. Autorski timovi odbaranih projekata (Tea Puharić – Gde si otišao?; Mateja Kokol – Blu; Vanja Jovanović – Voda) pozvani su u Rijeku da prezentiraju svoje projekte kroz trodnevnu radionicu s glumcima-lutkarima te da je i teoretski obrane. Radionice “Lutkolaba” održavale su se od 12. do 14. studenoga, nakon čega je uslijedila prezentacija i žiriranje. Prosudbenu  komisiju činili su Magdalena Lupi Alvir, Almira Štifanić, Damir Orlić, Serđo Dlačić i deset članova dječjeg žirija Vijeća mladih Benčić koji su zajedno činili jedan glas.

Obrazloženje prosudbene komisije glasi: “U okviru natječaja Lutkolab, namijenjenog mladim lutkarima do 30 godina starosti, redatelj Vanja Jovanović je prijedlog izvedbenog materijala predstave pokazao kroz lutkarsku etidu u zanimljivo osmišljenom lutkarskom „ključu“. Vrlo duhovito no istovremeno poetično, iskoristio je raznolike izražajne mogućnosti materijala pijeska, spužve i vode, pokazujući pri tom istančan senzibilitet za lutkarski medij te sklonost ka kazališnom istraživačkom radu. U budućoj predstavi bavit će se aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja, odnosno bullyinga te nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja i niza važnih životnih situacija kroz koje prolaze njegovi protagonisti.”

“Drago mi je što je organizirana ovakva vrsta natječaja za mlade umjetnike i smatram da bi ovakvih natječaja trebalo biti puno više. Zapravo, smatram da bi ovakav način angažiranja umjetnika trebao u budućnosti postati norma. Cijelome timu skupa sa mnom iznimna je čast što je upravo naš projekt izabran za repertoar GKL Rijeka i prihvatit ćemo tu odgovornost najozbiljnije. U predstavi radnog naslova Voda, kroz jednu emotivnu priču smještenu u izmišljenoj dalekoj budućnosti postapokaliptičnog svijeta bavit ćemo se temom nasilja. Temu nasilja u inscenaciji tretirat ćemo kroz odnos prirodnih materijala kao što su pijesak i voda, te umjetnih poput spužve i metala i pokušati stvoriti jedan čaroban svijet blizak i odraslima i djeci”, poručio je Vanja Jovanović, autor odabranog projekta putem ovog jedinstvenog natječaja.

Vanja Jovanović diplomirani je glumac-lutkar sa završenim diplomskim studijem na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Nekoliko sezona proveo je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, no odlučuje se za nastavak školovanja te upisuje master studij kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nagrade: Autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića “U potrazi za dijamantnom suzom” – Nagrada “Mali Marulić” za najbolju predstavu u cjelini te Autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića “U potrazi za dijamantnom suzom” – Posebno priznanje žirija za njegovanje lutkarske tehnike – ginjola, ASSITEJ 2016.

Projekt radnog naziva “Voda” bit će postavljen u profesionalnim produkcijskim uvjetima, s glumcima-lutkarima GKL Rijeka, na sceni GKL Rijeka, a svoju će premijeru imati na festivalu Tobogan 2019.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content