„Nove zgode Wande LaVande“ dio 28. Lutkarskog proljeća

Od ponedjeljka, 27. ožujka do petka, 31. ožujka ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka gostuje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na manifestaciji Lutkarsko proljeće, s malim lutkarskim mjuziklom za najmlađe „Nove zgode Wande LaVande“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Predstava će biti izvedena u Vrbanji, Gunji, Vinkovcima, Starim Mikanovcima i Bošnjacima, ukupno sedam puta.

U zadnjem tjednu ovogodišnjeg ožujka, od 27. ožujka do 1. travnja, na veselje sviju, po 28. put cijelu Vukovarsko–srijemsku županiju zasjat će lutkarska umjetnost. Šesnaest profesionalnih lutkarskih kazališta, među kojima i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, te kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore i gostiju iz drugih zemalja uprizorit će devedeset i dvije predstave u pet gradova i dvadeset općina Vukovarsko-srijemske županije, ali i u gradovima Odžak i Orašje u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Manifestaciju će u Županji otvoriti Zagrebačko kazalište lutaka s predstavom „Tri praščića“, a isti dan, u večernjim će se satima u Gradskom muzeju u Vukovaru održati Dodjela nagrada za životno djelo u području lutkarske umjetnosti – „Povelja Zvonko Festini“. Ovogodišnji dobitnici su glumica Sanja Grgina iz Kazališta lutaka Zadar – za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Vesna Balabanić iz Zagreba – za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. 28. Lutkarsko-proljeće zatvorit će premijerna izvedba predstave „Postolar i vrag“ Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima.

Producent Lutkarskog proljeća je Umjetnička organizacija „Asser Savus“, a strukovni suradnik je Hrvatski centar UNIMA.

Kao i svake godine, Gradsko kazalište lutaka Rijeka dio je ove velike kulturne manifestacije za djecu i mlade, ovaj put s predstavom „Nove zgode Wande LaVande“. Predstava je svojevrsni nastavak popularne predstave „Wanda LaVanda“ koja je baš ovih dana bila na repertoaru Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U svojim novim avanturama, dobronamjerna i vedra creska ovčica Wanda nastavlja uveseljavati djecu i promicati ideju prihvaćanja različitosti, ali i podsjeća na važnost čuvanja okoliša i brige o svijetu oko sebe. Ovom prigodom upoznajemo i nove likove s visina, nizina i podmorja, specifične za naš primorsko-goranski kraj – Bjeloglavog supa i Sipu, Ježa i Mrava.

Ove će godine riječki lutkari s predstavom nastupiti sedam puta, a ovčicu Wandu upoznat će publika iz Vrbanje, Gunje, Vinkovaca, Starih Mikanovaca i Bošnjaka.

Podsjetimo se, uz autoricu Jelenu Tondini i redateljicu Moranu Dolenc, autorski tim predstave čine i dramaturginja Vedrana Balen Spinčić, kreatorica lutaka, scenografije, kostima i lutkarska tehnologinja Luči Vidanović, skladateljice Anita Valo i Meri Jaman te oblikovatelj rasvjete Sanjin Seršić.

Predstavu izvode Zlatko Vicić i Tilen Kožamelj.

Novosti

Dvije nagrade stižu iz Kragujevca

Nagrada za dramaturgiju Ivani Đuli za predstavu „Sretna kućica“ i nagrada za glumačko ostvarenje Tilenu Kožamelju za predstavu „Avanture maloga Juju“

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content