Od lipnja do srpnja, od Trsta do Budve

Nakon Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku gdje su se predstavili s predstavom „Srce veće od mene samog“ i Mediteranskog lutkarskog festivala u Zadru gdje je gostovao „Kralj Edip“, koprodukcija s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka Rijeka putuje u Italiju na Prvi međunarodni dječji festival u Trstu imena Da Da Dù kojeg će svečano i otvoriti u petak, 8. srpnja u 21 sat raspjevanom „Wandom LaVandom“. Festivali i gostovanja nastavljaju se dalje kroz srpanj, a jednako aktivan i zanimljiv bio je i lipanj.

Uz izvedbe u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i Dječjoj kući te aktivnog sudjelovanja u organizaciji i programu festivala Tobogan, riječki lutkarski ansambl u lipnju je brojne izvedbe održao na terenu – igrajući za djecu vrtićkog uzrasta i školarce, zatim u sklopu velikih manifestacija grada Rijeke te odlaskom na festivale u Istri.

Točnije, slavna „Wanda LaVanda“ gostovala je u Delnicama, a nastavak ove popularne predstave – „Nove zgode Wande LaVande“ pogledala su dječica Škrljeva i Kraljevice. Autorica obje predstave je Jelena Tondini, a redateljica Morana Dolenc. Nova hit-predstava riječkih lutkara „Mrljek i Prljek“, autora i redatelja Davida Petrovića, nastala prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec, ostvarila je svoje prvo gostovanje i to za pazinsku dječicu. Gostovanja ove predstave na radost male i velike publike svakako će se nastaviti i u idućoj sezoni obzirom na veliki interes. I mala putujuća lutkarska predstava „Sretna kućica“ Ivane Đula i Milice Sinkauz, prema Karmen Delač Petković i Dijani Arbanas, u režiji Morane Dolenc nastavila je svoj put, i to prvo za Opatijce.

Kako bi uveličali velike manifestacije svoga grada, riječki su lutkari bili dio i Dječje karnevalske povorke sa svojim uličnim teatrom „Izgubljena priča: Ivica i Marica“ autorice Vedrane Balen Spinčić, prema braći Grimm, i redatelja Serđa Dlačića. Također, bili su i dio „Fiumanke“ s predstavom „Sretna kućica“ i Dana svetog Vida s predstavom „Nove zgode Wande LaVande“, ranije predstavljene.

Dva zanimljiva festivala održala su se u Istri – Monte Librić, festival dječje knjige i autora, koji se održao u Puli, u goste je pozvao predstavu „Wanda LaVanda“, dok se na Festivalu uličnih čarobnjaka u Novigradu predstavila „Sretna kućica“.

Jednako uzbudljivo započeo je i srpanj, i to domaćim festivalima – snažna i nježna predstava „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović u petak, 1. srpnja gostovala je na poznatom Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, predstava za mlade i odrasle „Kralj Edip“, Sofoklova drama u adaptaciji i režiji Luciana Delprata, na Mediteranskom lutkarskom festivalu – MEDITERANEO u Zadru u nedjelju, 3. srpnja.

Svakako treba istaknuti Prvi međunarodni dječji festival u Trstu, Italija, imena Da Da Dù koji se svečano otvara u petak, 8. srpnja u 21 sat i to uspješnicom Gradskog kazališta lutaka Rijeka, predstavom „Wanda LaVanda“. „Povijesni trenutak; na prvom takvom festivalu mi smo prvi izvođači“, veselo poručuju iz Kazališta.

Inozemnim festivalima tu nije kraj; u utorak, 12. srpnja „Kralj Edip“ gostuje na 29. primorskom poletnom festivalu u Kopru, Slovenija, a isti naslov igra i na festivalu Grad teatar u Budvi, Crna Gora, i to 25. srpnja.

Dakako, ni ljetne manifestacije gradova i općina naše županije neće proći bez različitih predstava riječkih lutkara – u četvrtak 7. srpnja „Sretna kućica“ gostuje u Velom Lošinju, u utorak 12. srpnja „Wanda LaVanda“ u Korniću na Krku, u četvrtak 14. srpnja zamirisat će „Palačinka mog života“ u Kostreni, a „Nove zgode Wande LaVande“ i prigodna likovna radionica gostuju u Cresu u petak i subotu, 15. i 16. srpnja.

Lutke nikada ne spavaju!

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content