U ponedjeljak, 29. listopada u 12,00 u salonu gradskog poglavarstva grada Rijeke održana je press konferencija povodom 17. revije lutkarskih kazališta. Pressicu su održale ravnateljica GKL-a Rijeka Zrinka Kolak – Fabijan, voditeljica promidžbe i marketing Marsinah Vokši Rosenfeld i Vedrana Balen Spinčić, stručna suradnica uz sudjelovanje gosp. Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke te gosp. Davorina Šimunića, direktora marketinga Leda, generalnog sponzora 17. Revije.
Svečano otvaranje Revije održat će se 5. studenog 2012. u 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, otvorenjem izložbe “Čuvarica muha i prijatelji“ Saše Jantoleka i predstavom za odrasle „Prema suncu“ u režiji Borisa Konstatinova, Kazališta lutaka iz Kaunasa. Riječ je o predstavi bez riječi sastavljenoj od kratkih priča cirkuskih umjetnika. Dramatične priče glavnih likova odišu humorom, ironijom praćene glazbom koju uživo izvodi profesionalni violinist i glumac Darius Krapikas.

Revija započinje u nedjelju, 4. studenog u 18,00 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, izvedbom predstave “Jagor” autorice Ivane Brlić – Mažuranić, hrvatskog Andersena u izvedbi kazališta koji nosi njeno ime, Lutkarske scene Ivane Brlić – Mažuranić iz Zagreba. Predstavu je režirao Zvonko Festini, doajen hrvatskog lutkarstva i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e.

Kako su najmlađi naša najvjernija publika, čak devet predstava namijenjene su predškolskom i ranijem školskom uzrastu. Tako nam iz splitskog i zadarskog kazališta dolaze predstave s egzotičnim nazivima , ali univerzalnom tematikom. “Vjetar Kimbunga” predstava je nastala prema motivima etiopske bajke i govori o suživotu ljudi i prirode, tj. prirodnih pojava. Splitski ansambl donosi nam još jednu priču o vjetru u predstavi “Kako se vjetar spustio među ljude”. Zanimljivu priču iz Rusije o vjetru koji pomaže ljudima nadvladati glupost i tvrdoglavost režirala je Tamara Kučinović kao svoju diplomsku predstvau na Akademiji u St. Petersburgu.
Iz daleke Bugarske, jedne od vodećih zemalja lutkarske umjetnosti dolazi nam Andersenovo “Kresivo” u izvedbi majstorice lutkarstva, Milene Stoyanove. Predstava se izvodi na hrvatskom jeziku, dok jedna glumica – lutkarica animira sve lutke.
Za vrtićarce i školarce, ali i sve one koji se vole vratiti u djetinjstvo, Tvornica lutaka iz Zagreba u režiji Maria Kovača dovodi nam Baltazara. O toj ikoni djetinjstva i genijalnom crtiću autora Zlatka Boureka ne treba ništa ni reći već samo Bal-Bal- Baltazar…
Standardni gosti iz susjedne nam Slovenije, Lutkovno gledališče Ljubljana ove se godine riječkoj publici prezentiraju sa šarmantnom predstavom bez riječi za najmlađe (od 3 godine nadalje) “Svi različiti, svi čudni” koja govori o prijateljstvu i prihvaćanju drugih, različitih od nas.
Prvi put na Reviji predstavlja se Narodno pozorište iz Zrenjanina s predstavom za najmanje “Priče ptice lažljivice”. Kroz priču o cvijetu i o tome kako je važno nešto iskreno i jako željeti da bi se ostvarilo, prepliću se sjajna gluma i animacija s glazbom izvođenom uživo.
Svima poznati “Čarobnjak iz Oza” za 17. reviju dolazi iz Zagrebačkog kazališta lutaka. Što nas čini hrabrima i osjećajnima te je li najljepše kod kuće ili u zemlji čudesa, samo su neka od pitanja koja postavlja ovaj komad – odgovarajući na njih tek djelomice, ali zato potičući male gledatelje da se sami pokušaju domisliti odgovoru.
Posebno za ovogodišnju Reviju, a na traženje publike, Gradsko kazalište lutaka Rijeka obnavlja svoju uspješnicu “Sedam kozlini i samo jedan bedni vuk”. Osuvremenjena, satirična i basnovita inačica bajke o Vuku i sedam kozlića dobro poznatu bajku aktualizira i uozbiljuje, svojom lokalizacijom i govorom približava lokalnom gledatelju. Uz pregršt humora, naravno!

Za nešto stariji uzrast, onaj školski, Kazalište Mala scena iz Zagreba donosi nam vodenu fantaziju o tajnama podmorskih dubina u kojima otkrivamo čudesna bića u njihovima pustolovinama i kraljevstvo morskih sirena među kojima je i najmlađa – Mala sirena! Predstava o još jednoj dječjoj heroini, Ljepotici koja se susreće s tajanstvenoim i surovim plemićem i njegovim začaranim svijetom, dolazi nam iz Pozorišta lutaka Niš u režiji renomiranog srpskog glumca i redatelja Zorana Lozančića.

Krasnu predstavu “Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica” autorice Ivane Brlić – Mažuranić producirali su Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu i Umjetnička akademija Osijek. “Priče iz davnine” jedan su od najčešće korištenih predložaka za predstave domaćih kazališta za djecu i mlade i nezaobilazna točka u hrvatskoj dječjoj književnosti.
Ove godine mali će Riječani na našoj pozornici moći pogledati i basnu zapravo predstavu o tome čemu nas basna uči. Naime, predstava “Mudre se stvari uče iz basne” autora Jasena Boke Kazališta Virovitica kroz basne La Fontainea i Ivane Brlić Mažuranić govori o životnim situacijama u kojima će se svi naći jer basna je, za razliku od bajke, slična životu: u njoj nužno ne pobjeđuju dobri, a gube zli.

U popratnom programu postavljamo izložbu likovnog umjetnika Saše Jantoleka “Čuvarica muha i prijatelji” koja će biti otvorena tijekom Revije u atriju HKD-a. Saša Jantolek već je poznat riječkoj publici, a njegovi radovi uvijek plijene dječju pažnju zbog svoje maštovitosti i humoristične note karakteristične dječjem pogledu na svijet. Iz ciklusa “Đekijeve priče” ekskluzivno predstavljamo tri rada uz interpretaciju priča na samom otvorenju!
Dječja igraonica i radionica nezaobilazan je dio Revije i uvijek joj iznova prilazimo s veseljem i radošću. što su likovne umjetnice iz lutkarske radionice i glumci GKL Rijeka ove godine pripremili, vidjet ćemo u subotu, 10. studenog u foyeru HKd-a u 12,00.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content