„Oh la la“ na festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu

U utorak, 18. svibnja u 18:00 sati Gradsko kazalište lutaka Rijeka gostuje na 23. međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu u Srbiji s predstavom „Oh la la“ autora Bernarda Friota i Hervéa Tulleta te redateljice Mateje Bizjak Petit.

„Zlatna iskra“ održava se u Kragujevcu od 17. do 20. svibnja, a natjecateljski repertoar festivala uključuje sedam predstava iz sedam zemalja – Rusije, Španjolske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

„Oh la la“ je koprodukcijska predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Dječje kuće umjetnosti, Ljubljana (Slovenija) i Kolektiva Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux (Francuska) te sastavni dio projekta Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture. Iznikla je na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. To je predstava koja nam omogućava da steknemo dojam „što je na umu” maloj i ono malo starijoj djeci. U svojoj suštini polazi od ideje koja je istovremeno vrlo jednostavna i vrlo složena: sva djeca na svijetu su ista. Unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svima im je zajedničko jedno što ih spaja: igra.

Uz autore Bernarda Friota i Hervéa Tulleta, koji je zaslužan i za likovno oblikovanje predstave, te redateljicu Mateju Bizjak Petit, koja je i dramaturginja ove predstave te jedna od prevoditeljica, autorsku ekipu predstave čine i prevoditeljice Maša Jazbec i Ksenija Mravlja, asistent redateljice i dramaturginje Anže Virant, scenografkinja i autorica lutaka Véronique Canevet, skladatelj Damien Félix i suradnica za scenski pokret Barbara Kanjc, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić.

Hrvatsku verziju predstave izvodi Petra Šarac.

Predstave na festivalu izvodit će se u Dječjem kazalištu Kragujevac, a o nagradama će odlučivati žiri koje čine glumica i redateljica iz Skoplja (Sjeverna Makedonija) Dragana Miloševski Popova, glumac i redatelj iz Podgorice (Crna Gora) Davor Dragojević i scenografkinja, kostimografkinja i kreatorica lutaka iz Ukrajine Ana Kolbijanova.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content