Oh La La

Bernard Friot i Hervé Tullet

Gradsko kazališta lutaka Rijeka u koprodukciji s Dječjom kućom umjetnosti, Ljubljana, Slovenija i Kolektivom Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux, Francuska

Lokacija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Likovno oblikovanje: Hervé Tullet
Redateljica i dramaturginja: Mateja Bizjak Petit
Prevoditeljice: Maša Jazbec, Ksenija Mravlja i Mateja Bizjak Petit
Asistent redateljice i dramaturginje: Anže Virant
Scenografkinja i autorica lutaka: Véronique Canevet
Skladatelj: Damien Félix
Suradnica za scenski pokret: Barbara Kanjc
Oblikovanje svjetla: Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić

Izvode:
Petra Šarac / hrvatska verzija
Matic Lukšič / slovenska verzija
Benoit Flament / francuska vezija

Za uzrast: 3+
Trajanje: 30 min.

Program je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Partner: Festival Mondial des théâtres de Marionnettes, Charleville-Mézières, Francuska
Podržava: DRAC Grand Est, Francuska, Francuski kulturni institut, Hrvatska

„Oh La La” predstava je iznikla na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. Predstava je koja nam omogućava da steknemo dojam „što je na umu” maloj i ono malo starijoj djeci. U svojoj suštini polazi od ideje koja je istovremeno vrlo jednostavna i vrlo složena: sva djeca na svijetu su ista. Unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svima im je zajedničko jedno što ih spaja: igra. Sva se djeca vole igrati bez obzira na svoj identitet i podrijetlo. Bernard Friot i Hervé Tullet, obojica vrlo poznati umjetnici, zastupaju ideju da je igra ključna za razvoj djece, u čemu je mašta presudan element. A kazalište lutaka savršeno je mjesto za igru!

Koncept Hervé Tulleta „Ideal Expo” poslužio je kao polazna točka za inscenaciju stihova Bernard Friota koje je on spjevao baš za našu predstavu. Oh la la! Snaga Tulletovog koncepta ne leži samo u estetici već i u samom kreativnom procesu: pruža obilje raznolikih prijedloga za igru i stvaranje. Bernard Friot u ovom pjesničkom monologu, kojeg je nesumnjivo napisao dječačić koji još uvijek živi u njemu, uvlači i nas u stvarnost našeg društva gdje materijalni uspjeh prečesto i prebrzo ima prednost nad čovječanstvom i osjetljivošću bića. U nekoliko situacija svakodnevnog života, u nekoliko „običnih” trenutaka, vodi nas do dubokog promišljanja o razmišljanju djeteta, a posebno o određenim ljudskim odnosima unutar obitelji i šire.

Nagrade:
Nagrada Petri Šarac za glumačko ostvarenje u predstavi “Oh la la”, Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, svibanj 2021.
Specijalna nagrada predstavi „Oh la la“ za inovativnost u lutkarskom izrazu, Zlatna iskra, Kragujevac, Srbija, svibanj 2021.

Kalendar događanja


Nadolazeće predstave

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content