POČINJE 16. REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA, RIJEKA ( 3. – 11. 11. 2011.)

Tri međunarodna i deset domaćih ansambala, dvije izložbe, dječja radionica i igraonica, okrugli stol, četrnaest predstava i naravno – posvemašnja čarolija obilježit će ovogodišnju 16. Reviju lutkarskih kazališta u Rijeci!

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i suorganizaciji Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, brojni lutkarsko-glumački ansambli ponovno će na tjedan dana očarobiti stvarnost velikih i malih, i to od 3. do 11. 11. 2011.

Revija započinje u četvrtak, 3. s tudenog u 17, 30 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, otvaranjem izložbe „Tragom lutke“ skupine autora, većinom članova ULUPUH-ove sekcije za kreaciju igračaka i lutaka te članova drugih ULUPUH-ovih sekcija, čiji umjetnički izraz na neki način obilježava lutka, bilo kao tema, objekt, izražajno sredstvo, subjekt – ukazujući pritom na sveprisutnost i interdisciplinarnost lutkarskog medija.
Nakon otvaranja izložbe publika će vidjeti prvu predstavu ovogodišnje Revije –„Pinokija“ Gradskog kazališta Scena Gorica.

Svečano otvaranje Revije održat će se 4. studenog u 19, 00 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, otvorenjem izložbe “The sound of music“ Loredane Bradashije i predstavom za odrasle „Oni koje nosim sa sobom“ u režiji Michela Price, skupine Compagnie du Coin qui Tourne iz Strasbourga. Riječ je o “odiseji bez riječi, koja povezuje boli, samoću, strahove i nade čovjeka čije srce stoji između tu i tamo”.
Bez riječi, ali ne i bez humora, lutka u pratnji videa i harmonike pripovijeda o ocu u izgnanstvu, o nevjerojatnoj hrabrosti potrebnoj da bi se sve napustilo, pa čak i obitelj, prolazeći kroz granice ponekad i po rizik vlastitog života, da bi se započelo ponovno tamo gdje je sve nepoznato.

Dvije predstave su prilagođene najmlađima, predškolskom uzrastu – „Mali dinosaur” Kazališta lutaka Zadar Sunnyja Sunninskyja i „Naša je mama postala zmaj” Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba, u režiji Marija Kovača.

Za vrtićare, ali i školarce, tu su „Pinokio“ u režiji Maria Kovača i izvedbi Gradskog kazališta Scena Gorica iz Velike Gorice će, kako kažu sami, razveseliti djecu i (možda) podučiti odrasle. Predstava Umjetničke akademije u Osijeku i Muzeja Slavonije Osijek „U potrazi za čudovištima“ Hrvoja Seršića, prikazuje jedan neobičan dan dječaka Ive Kedera, koji prilikom posjeta muzeju upoznaje nove stanovnike – čudovišta. „Mala djeca, veliki ljudi“ u režiji Renate Carole Gatice i izvedbi Dječjeg kazališta Dubrava, interakcijskom igrom s djecom iz publike želi približiti ideju revolucionarnog duha i dozvoliti im da mijenjaju predstavu, kao što mogu promijeniti povijest.

„Snjeguljica” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji Zorana Mužića i „Kresivo” Lutkarskog kazališta Ljubljana u režiji Jana Zakonjšeka, donose poznate bajke u novom izdanju.

„Dječak Ivek i pas Cvilek” Kazališne družine Pinklec (u koprodukciji s LS HNK Varaždin) u režiji Anice Tomić, priča je o napuštenom dječaku Iveku i najboljem mu prijatelju, odbačenom psu Cvileku.
Mali i veliki moći će vidjeti i „Bajku o raspjevanom stablu“ Gradskog kazališta lutaka Split, u režiji Slavča Malenova, predstavu o sreći i Maloj Princezi koja bezbrižno živi u dvorcu svoga oca – dok joj sreću ne naruši Zla vještica…

Tu su i izvrsni igrani „Ivica i Marica“ redatelja Roberta Waltla, Drame Slovenskog narodnog kazališta Maribor u koprodukciji s Mini teatrom, zatim „Ovca za cijeli život“ Kazališta Mala scena iz Zagreba, neodoljiva priča o prijateljstvu i ljubavi naizgled nespojivog para Vuka i Ovce. Radnja „Sablasnog šešira“ Gradskog kazališta lutaka Split, u režiji Dražena Ferenčine, smještena je u Tibet među tamošnje gorštake, isprepletena legendama iz tradicionalnog života na ‘krovu svijeta’. U „Trnoružici“ Lutkarske scene „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Zagreba, u režiji Zorana Mužića, lutkari nas vode kroz poznatu i omiljenu dječju priču o kraljevni koja je kletvom uspavana na stotinu godina, a iz dubokog sna probudit će je tek poljubac prave ljubavi.

U popratnom programu bit će otvorene dvije izložbe: izložba lutaka pod nazivom „Tragom lutke“ te izložba „The sound of music“ slikarice Loredane Bradaschia, a za najmanje će biti organizirana dječja radionica i igraonica.

Više o predstavama i rezervaciji ulaznica na linku http://www.gkl-rijeka.hr/revija/16/

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content