Premijera predstave Doktor Dolittle, koja će se održati u četvrtak 2. listopada u 18,00 sati, najavljena je na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Ovaj prvu premijernu predstavu u novoj kazališnoj sezoni, čiju dramatizaciju prema priči Hugha Loftinga potpisuje Matko Botić, režirao je Zoran Mužić, dok je glazbu skladao Mate Matišić. Motive i boje daleke Afrike kroz kreaciju lutaka i scenografije uprizorio je Saša Jantolek, za tehnologiju lutaka pobrinula se Luči Vidanović, rasvjetu je oblikovao Sanjin Seršić, a koreografiju je osmislila Karin Fröhlich.
Kao što napominje autor dramatizacije Botić, Hugh Lofting svoju je pripovijest o ovom čudnovatom doktoru pisao iz rovova Prvog svjetskog rata i bijegom u utopističku iluziju napravio je odmak od surove stvarnosti koja ga je okruživala. Njegov doktor Dolittle razumije jezike svih životinjskih vrsta svijeta te im pomaže u zdravlju i bolesti, a na putovanju u Afriku doživljava niz avantura što ovu priču čini dodatno zanimljivom i uzbudljivom. U predstavi sudjeluju Zlatko Vicić (Doktor Dolittle), Almira Štifanić (Papiga Polinezija), Karin Fröhlich (Majmun Či-či), Goran Zelić (Pas Đip), David Petrović (Prase Božo i Stražar Kralja), Alex Đaković (Konj Rzan i Kralj Tunde Adebimpe), Božena Delaš (Drugi majmun – čimpanza i Sara Dolittle) i Andrea Špindel (Prvi majmun – gorila).
U sklopu postavljanja ovog umjetničkog naslova, Gradsko kazalište lutaka Rijeka održalo je i prigodni likovni natječaj za vrtiće “I ja želim biti doktor Dolittle!” na temu suživota ljudi i životinja. Izložba pristiglih dječjih likovnih radova otvorit će se u atriju Gradskog kazališta lutaka Rijeka u subotu 4. listopada čime će se ujedno obilježiti i Svjetski dan zaštite životinja. U sklopu subotnje popodnevne predstave bit će održano i kratko predavanje o životinjskom svijetu u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, što je početak suradnje ovih dviju institucija. U programskoj knjižici za predstavu “Doktor Dolittle” također se nalazi popratni prilog riječkog Prirodoslovnog muzeja “Jeste li znali?” koji se fokusira na zanimljivosti iz svijeta životinja, a ovakvu praksu uklapanja znanstvenog sadržaja u umjetnički program i materijal GKL Rijeka nadalje će njegovati, što je novitet u radu Kazališta.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content