Premijera predstave „Krpimirci“

Autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića „Krpimirci“ u GKL Rijeka premijerno će biti izveden u subotu, 16. veljače u 18 sati. Riječ je o zanimljivom spoju kazališta temeljenog na pokretu, klaunerije i animacije odjeće nastalom u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Kazališne družine Pinklec, Čakovec.

„Krpimirci“ pozivaju djecu na imaginarno putovanje u kojem dijelovi odjeće oživljavaju, mijenjaju tijela glumaca i nude nove krajolike dječjoj mašti. Kako autori kazuju, predstava upozorava da ljude, kao ni odjeću koju nose ne trebati odbaciti, zaboraviti i uništiti. Odjeća dakako ne čini čovjeka, no možemo joj produžiti život ako je recikliramo, darujemo ili joj promijenimo namjenu; ona može biti sredstvo igre, kreacije, mašte. Također, u svijetu modnih marki koje definiraju naše identitete, valja se podsjetiti da odjeća može imati i sentimentalnu, praktičnu i kreativnu vrijednost.

Predstava je temeljena je na istraživačkom kazalištu za najmlađe koje kombinira tehniku animacije odjeće, klaunerije i mimske igre na kojima su Saša Božić i Ksenija Zec izgradili prepoznatljivi scenski rukopis. Radi se o širenju polja lutkarstva u kojemu glumci animiraju različite objekte, spajaju se s njima u imaginativne i uzbudljive prikaze novih i drugačijih tijela.

Koautori predstave i izvođači su Petra Šarac i Alex Đaković iz GKL Rijeka te Bruno Kontrec i Mario Jakšić iz KD Pinklec, Čakovec, koji su istaknuli kako je na probama izvrsna atmosfera i prava sinergija te kako su cilj i želja cijelog autorskog tima razviti kod djece smisao za glazbu, ples i igru.

Uz spomenute, autorski tim predstave čine scenografkinja, kostimografkinja i autorica objekata Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Damir Šimunović, oblikovatelji svjetla Saša Božić i Sanjin Seršić te asistentica kostimografkinje i scenografkinje Ana Fucijaš.

Riječka pretpremijera za građanstvo bit će održana 16. veljače u 11 sati, a premijera će biti isti dan u 18 sati, u GKL Rijeka. Čakovečka premijera bit će održana u nedjelju, 24. veljače.

Buduće će izvedbe u Rijeci uz Petru Šarac i Alexa Đakovića izvoditi David Petrović i Damir Orlić, dok će se Bruni Kontrecu i Mariju Jakšiću u Čakovcu pridružiti Karolina Horvat i Davor Dokleja.

„Svih pozivamo da u ovo karnevalsko vrijeme upoznaju i Krpimirce, neobična bića uvijek raspoložena za igru, koja već neko vrijeme žive u našem kazalištu“, poručila je ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content