Premijera šarmantne predstave “Sretna kućica”

Riječki lutkari s veseljem najavljuju prvu lutkarsku premijeru u 2020. godini! Riječ je o predstavi “Sretna kućica” autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz, prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas, u režiji Morane Dolenc. Premijerni ciklus predstave koja je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture bit će održan od 4. do 6. lipnja u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Predstava za najmlađe “Sretna kućica” nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936. godine, i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu i ustrajnosti, koji uvijek donose plodove. Ova mala putujuća predstava približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Uz autorice teksta i redateljicu, šarmantnu predstavu s plemenitom porukom i puno glazbe s ljubavlju su radili složni kazalištarci – dramaturginja Ivana Đula, scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Sandi Bratonja i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstavu izvodi prepoznatljivo lutkarsko lice Zlatko Vicić.

Premijera predstave prvotno je trebala biti održana 21. ožujka 2020., na Svjetski dan lutkarstva, kada je Gradsko kazalište lutaka Rijeka trebalo biti i domaćin obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka) i Svjetskog dana lutkarstva (21. ožujka) u Hrvatskoj te tako okupiti ravnatelje hrvatskih dječjih i lutkarskih kazališta, upravne odbore UNIMA-e i ASSITEJ-a te druge drage goste iz svijeta kazališta, no zbog krize uzrokovane virusom COVID-19 sav program Kazališta je obustavljen.

S vedrijim danima, premijerni ciklus predstave bit će održan 4. i 5. lipnja u 18 i 20 sati te 6. lipnja u 11 i 18 sati, a predstava će biti na repertoaru sve do 20. lipnja. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti on-line na portalu Mojekarte.hr ili na blagajni Kazališta (Blaža Polića 3, rezervacije na mail blagajna.gklri@gmail.com) sat vremena prije početka izvedbe predstave. Kako se blokovi sjedećih mjesta sastoje se od dvije, tri ili četiri stolice, ovisno o broju članova obitelji, odnosno grupe koja zajedno dolazi, publika se moli da na taj način rezervira, odnosno kupuje svoje ulaznice.

Ovim događajem započet će i obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje od svog utemeljenja 1960. godine do danas neprekinuto i neumorno te s puno ljubavi i uspjeha stvara programe za djecu i zaljubljenike u lutkarsku čaroliju. Tom će se prigodom u atriju Kazališta postaviti i retrospektivna izložba o radu Kazališta “Za naše daske prikovani… 60 godina” čiji su koncept osmislile Vedrana Balen Spinčić, Luči Vidanović i Marija Volkmer, a izložbu postavile Marija Volkmer i Iva Katalinić. Otvorenje izložbe planirano je u četvrtak, 4. lipnja u 17:45 sati.

Svakako valja podsjetiti i kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2020. godini za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu.

 

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content