Prva premijera u sezoni neobične baštine GKL Rijeka – Divmali grad autorice Olje Lozice

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 26. rujna najavljena je prva premijera u sezoni neobične baštine GKL Rijeka. Ravnateljica Magdalena Lupi Alvir objasnila je da se o predstavi neobičnog naziva Divmali grad čija je autorica redateljica i dramaturginja Olja Lozica. S obzirom da je Europska komisija 2018. godinu proglasila godinom baštine, repertoar GKL Rijeka pokazat će da baština nije nešto staro i dosadno, već može biti ishodištem za novo, zabavno i zanimljivo.

Nastanak predstave inspiriran je kastavskim i liburnijskim legendama kroz etnografsku studiju Kastavština autora Iva Jardasa koji su autorici i njenom dramaturškom suradniku Matku Botiću bili samo polaznica u stvaranju novog imaginarnog svijeta. Kao ključan član autorskog tima predstavljen je Ivan Lušičić Liik, autor video materijala, oblikovatelj projekcija i svjetla. Naime, predstava je zamišljena kao neobičan spoj filma i teatra i okosnica predstave bit će animacije u maniri crtanog filma koje su snimane na raznim unutarnjim kazališnim lokacijama i u kojima sudjeluje cijeli glumački ansambl GKL Rijeka: Almira Štifanić, Karin Fröhlich, Petra Šarac, Andrea Špindel, Zlatko Vicić, David Petrović, Alex Đaković, Goran Zelić, Damir Orlić i Vanja Jovanović.

Kako je naglasila Olja Lozica, ona i njezin tim, posegnuli su u druge medije kako bi stvorili jednu potpuno drugačiju i neklasičnu kazališnu dimenziju, jedan drugi izmaštani bajkoviti svijet. Autorica likovnih rješenja, Lara Badurina, napomenula je kako je 3D scenografija u korelaciji sa snimljenim materijalima, dok je Matko Botić istaknuo da publiku očekuje novi ritam kazališne izvedbe te kako su u predstavi korišteni mediji vrlo bliski današnjoj djeci. Priča koja ih očekuje jest priča o dva brata diva koji izgrade veliki dvorac do nebesa i, zanemarujući dobrosusjedske odnose, izazovu svađu s ostalim građanima jednoga grada. U predstavi kao izvođači sudjelovat će Almira Štifanić, Damir Orlić, Vanja Jovanović i Andrea Špindel.

Prva premijera u sezoni neobične baštine, predstava neobičnog naziva i neobičnog spoja različitih medija i interpretacijskih modusa na programu je 29. rujna u 18 sati s pretpremijerom dan ranije u isto vrijeme. Ulaznice su u slobodnoj prodaji za građanstvo u standardnim terminima GKL-a, a donja preporučena dob za publiku jest 4 godine, no predstava će zasigurno biti zanimljiva svim uzrastima.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content