Pustolovine Toma Sawyera

Mark Twain

Za predškolski i školski uzrast.

Uloge:

Tom Sawyer : Božena Delaš
Huckleberry Fynn : Almira Štifanić
Becky Thatcher : Karin Fröhlich
Ben Rogers : David Petrović
Joe Harper, Muff Potter : Zlatko Vicić
Teta Polly: Dina Đuka
Indijanac Joe: Alex Đaković
Sudac Thatcher, dr. Robinson: Anđelko Somborski/Vedran Komerički

Tehničko osoblje i podrška:

Redatelj: Saša Anočić
Dramaturg: Matko Botić
Idejno rješenje lutaka i scene te izrada lutaka: Vesna Balabanić
Izbor glazbe, tekst i glazba: Saša Anočić, Matko Botić i Igor Karlić
Kreator rasvjete: Deni Šesnić
Izrada scene i rekvizita i dijela lutaka: Luči Vidanović
Stolarski radovi: Safet Kovačević
Majstor tona: Dimitrij Vukelić
Majstor svjetla: Sanjin Seršić
Majstor pozornice: Mirko Križan

Lutke protiv teksta
(Kako zainteresirati lutku da zainteresira gledatelja?)

Lutke su najljepše u stankama. Tada, kad ih nitko ne dira, umorne od cjelojutarnjih proba, zauzimaju najopuštenije poze i izgledaju žive. Problemi počinju kada ih se prisili da govore tekst koji im ne odgovara. Rad na dramatizaciji Twainova romana i priprema lutkarske predstave koja po tom djelu nastaje bio je svojevrstan izlet u nepoznato. Po prvi puta pišući za lutke, bez prethodnog upoznavanja s njihovim osobnostima, Twainovu sagu raspisao sam u dramu koju ti mali stvorovi nisu odmah prihvatili. Uz malo nagovaranja njihovih partnera i prijatelja – glumaca, te izmjena u tkivu teksta kojima im se uspio dodvoriti redatelj, lutke su popustile i pristale ispričati priču o Tomu i Hucku. Na tome im se najsrdačnije zahvaljujem uz obećanje da ćemo sljedeći puta tekst pisati zajedno.

Matko Botić

Riječ redatelja

Danas više od polovice klinaca nema pojma tko je Tom Sawyer. Po meni zastrašujuća činjenica.Iako već moja generacija nije krala pekmez (rođen sam 1968.), Tom Sawyer bio je moj idol. Njegova priča bila mi je čarobnija od bio kojeg nastavka Harry Pottera. Harry Potter je čarobnjak, a Tom Sawyer jednostavno je – čaroban. A čaroban je zato što je puno bliži svim dječacima svijeta upravo zbog mogućnosti poistovjećivanja.

Tom Sawyer – zločesti vragolan uči nas da smo od krvi i mesa i otvara nam dimenziju – da kao takvi uz pregršt mana i osobina možemo postati – HEROJI. NE!, – SUPERHEROJI – nego samo obični heroji. Nije li to prekrasno?

Prijateljstva, odrastanje, prve ljubavi, izgubljeno blago, opasni neprijatelj… mnogo je priča na tu temu, a samo je jedan Tom Sawyer.

Mislim da danas djeci jednostavno nemamo pravo uskratiti ovog dječjeg klasika. Ako ništa drugo dužni smo im pružiti šansu da ga sami upoznaju, pa neka sami odluče. Na kraju krajeva, Tom Sawyer također je odlučivao sam za sebe.

– Saša Anočić

Kalendar događanja


Nadolazeće predstave

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content