Radionice i Lutkokaz za Svjetski dan lutkarstva 2022.

Svakog 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva, umjetnosti namijenjene svim generacijama. Svake je godine u obilježavanje Dana uključeno i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, jedno od pet profesionalnih lutkarskih kazališta u Hrvatskoj.

Na prijedlog Hrvatskog centra UNIMA-e, krovne organizacije lutkarske umjetnosti, ovogodišnji Svjetski dan lutkarstva obilježio se organiziranom mrežom radionica lutkarstva za djecu. Likovno-estetski sadržaj radionica oblikovan je prema ovogodišnjoj temi Svjetskog dana lutkarstva, a to je more.

Tako su u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka u ponedjeljak, 21. ožujka i utorak, 22. ožujka u jutarnjim terminima u prostoru Dječje kuće održane likovno-kazališne radionice „Šareno more“, u suradnji s Dječjim vrtićem More – PPO Delfin, a pod vodstvom tehnologinje lutaka Marije Volkmer i glumca-lutkara Alexa Đakovića.

Paralelno, u Osijeku se održavala Međunarodna revija lutkarstva – 12. Lutkokaz u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu – AUKOS-a, koji je usprkos izazovima Osječanima i svim zaljubljenicima u lutkarstvo ponudio snažan i aktualan program. Riječki su se lutkari najprije u nedjelju, 20. ožujka predstavili sa svojom nježnom i snažnom predstavom „Oh la la“ autora Bernarda Friota i Hervé Tulleta, nastaloj u koprodukciji s Dječjom kućom umjetnosti Ljubljana (Slovenija) i Kolektivom Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost Tinqueux (Francuska), redateljice i dramaturginje Mateje Bizjak Petit. Također, taj dan održan je i okrugli stol „Gradsko kazalište lutaka Rijeka i suvremeno lutkarstvo“ gdje su sudjelovali ravnateljica Magdalena Lupi Alvir, stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić i glumac-lutkar Zlatko Vicić.

Na sam Svjetski dan lutkarstva izvedena je i predstava „Sretna kućica“ Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas) i redateljice Morane Dolenc.
Dakako, bilo je tu i praktičnoga rada – pod vodstvom kreatorice i tehnologinje lutaka Luči Vidanović kroz dva dana održane su radionice za studente Odsjeka za kreativne tehnologije pri AUKOS-u gdje su se polaznici mogli upoznati s različitim vrstama lutaka i tehnologija.

„Čuvajmo lutkarsku umjetnost!“ poručili su riječki lutkari.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content