Riječka lutkarska sezona 2022./2023.: “Kazalište – prostor slobode”

Tri premijere – bez kojih kazalište ne može i reprizni repertoar za sve uzraste, nove radionice, 27. revija lutkarskih kazališta, razne zanimljivosti i južnojadranska turneja za početak nove sezone

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka predstavljena je nova sezona 2022./2023. pod nazivom „Kazalište – prostor slobode“. „Kreativni posao nama umjetnicima podrazumijeva slobodu – slobodu mišljenja i izražavanja, slobodu pogleda, slobodu duha i pokreta. Tako našoj publici možemo donijeti slobodu osmjeha i suza, slobodu otkrivanja i učenja, slobodu dosade i zabave. Sloboda ne znači da zapreke ne postoje, već da imamo mogućnost prevladati ih, svatko na sebi svojstven način. Posebnu vrstu netaknute slobode u kazalištu ima lutka“, poručila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Tri nove predstave

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka već su započele probe za novu predstavu – „Pčelica Maja“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (po motivima romana Waldemara Bonselsa) i redateljice Renate Carole Gatica. Premijera je planirana 28. listopada kada će se kroz životne epizode ove vedre, radoznale i hrabre pčelice upoznati tajni život kukaca i insekata, ali i svijet u kojem živimo.

Lutkari potom pripremaju projekt „pripovjednog kazališta“ na temu zavičajne baštine Primorsko-goranske županije iščitane na suvremen način. Točnije, prema popularnoj slikovnici za djecu „Tončić Petešić“ autorice Vjekoslave Jurdane i slikara Radovana Kunića, uigran autorski tim Gradskog kazališta lutaka Rijeka – autorica Vedrana Balen Spinčić i redatelj Serđo Dlačić bavit će se potragom za identitetom i korijenima te afirmacijom čakavskog narječja i govora te postaviti na scenu istoimenu predstavu – „Tončić Petešić“.

U travnju 2023. godine planirana je i treća premijera – „Trnoružica“. Poznatu priču braće Grimm suvremeno će iščitati talijanski redatelj Matteo Spiazzi, a na sceni će se dogoditi uzbudljiva igra teatra objekata i žive glumačke igre.

Reprize, radionice, Revija…

Reprizni repertoar bit će za sve uzraste pa se tako vraća i doživljajno kazalište za bebe „Gdje su nestale čarapice?“ autorice koncepta i redateljice Mile Čuljak. Iako tražena od publike, predstava se neko vrijeme nije izvodila zbog epidemioloških mjera koje su ranije bile na snazi. Uz brojne programe treba istaknuti i dvije nove radionice – „Šareno more“ i „More priča“ proizašle iz dječje znatiželje kako se rade lutke i kako nastaje kazališna priča.

Naravno, i ove godine publiku očekuje 27. Revija lutkarskih kazališta, i to od 3. do 12. studenoga. Program će se održavati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Dječjoj kući i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gdje će se predstaviti brojni poznati likovi, ali i oni manje poznati željni kulturnih okupljanja.

Koliko je lutkarsko kazalište bitno za kulturu, mlađe i najmlađe generacije te za naš grad općenito, naglasio je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pohvalivši i rezultate koje je Kazalište do sada ostvarilo. Ono što i više nego dobrim rezultatima svjedoči jest činjenica da je broj publike od početka siječnja do kraja lipnja ove godine, koji iznosi 18 045, premašio broj publike u cijeloj prošloj, 2021. godini.

I još!

Na Prvom međunarodnom dječjem festivalu u Trstu „Da Da Dù“, koji je u srpnju otvorila uspješnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Wanda LaVanda“, Luči Vidanović kao kreatorica lutaka i scenografije osvojila je nagradu za najbolju scenografiju.

Kraj ljeta riječki lutkari obilježavaju s predstavom „Sretna kućica“ koja još danas igra u Dječjoj kući, a već sutra kreće na južnojadransku turneju; od 2. do 5. rujna gostovat će u Crnoj Gori te Dubrovniku i Metkoviću.

Spominjući rujanske festivale, ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka s predstavom „Čarobnjak iz Oza“ 19. rujna predstavit će se na 55. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u u Zagrebu. Zanimljivi festivali i gostovanja riječke lutkare očekuju u listopadu, no to je za sada ostala tajna.

U rujnu će u Kazalištu igrati dvije predstave – „Čarobnjak iz Oza“ i „Avanture maloga Juju“, a kako će se i ove sezone, kao i prošle, predstave i radionički programi održavati na dvije lokacije – u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i u Dječjoj kući, moli se publika da obrati pažnju na lokaciju izvedbe.

Inače, kupnja ulaznica moguća je putem portala www.mojekarte.hr, a rezervacije ulaznica vrše se isključivo na mail Blagajne – blagajna.gklri@gmail.com te kupuju sat vremena prije početka predstave na blagajni na lokaciji izvedbe.

Od 1. rujna u prodaji su publici već poznati obiteljski sezonski paketi „Praščići“ i „Maslačak“ čijom se kupnjom ostvaruje popust na ulaznice od 25%. Predstave u sezonskim paketima biraju se po vlastitom izboru iz redovnog repertoara Kazališta uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta. Informacije i najave kupnje paketa vrše na mail Blagajne.

Vezano za organizirane posjete Kazalištu, svi zainteresirani mogu se javiti u Propagandu na kontakte navedene na službenoj web stranici Kazališta – www.gkl-rijeka.hr. Na istoj toj stranici može se pratiti raspored zbivanja i novosti iz riječkog lutkarskog svijeta kao i sve informacije vezane za Kazalište.

I za kraj važna informacija – u novu sezonu Gradsko kazalište lutaka Rijeka kreće s novim logotipom koji je dizajnirao Studio Cuculić, točnije priznati dizajner Vanja Cuculić, dugogodišnji suradnik GKL-a. Pa neka kazališni dvogled, oči lutke i znatiželjni dječji pogled otvore kazalište – prostor slobode.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content