Riječki lutkari dio radionice senzornog kazališta u irskom Galwayju

U okviru projekta Rijeka2020, glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković sudjeluju u radionici senzornog kazališta „Hear Our Voice“ u organizaciji Galway Autism Partnershipa i tima Galway2020. Radionica se održava od 15. do 18. siječnja u irskom gradu Galwayju.

GKL Rijeka je u okviru programa Dječje kuće Rijeka2020 pokrenulo programsku liniju Senzorno kazalište, namijenjenu djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Tako je prošlo ljeto na festival Tobogan bila pozvana umjetnička terapeutkinja Phillida Eves iz Galwayja, Irska, koja je održala četiri radionice za djecu, roditelje, odgajatelje, pedagoge i učitelje – radionice Naša divna osjetila i Multisenzorna učionica upravo na temu senzornog kazališta. Ondje su djeca s roditeljima mogla izrađivati različite jednostavne senzoričke alate i predmete te se okušati u igri s njima. Obje su radionice bile vrlo tražene i odlično posjećene.

„Ideja je da kroz programe radionica za djecu i obitelji te odgajatelje, kao i kroz različite interaktivne kazališne predstave malih formi u kojoj sudjeluju i djeca, predstavimo ovu u posebnu i u svijetu već razvijenu kazališnu formu koja do sada nije bila prisutna na hrvatskoj kazališnoj sceni za djecu. Radi se o tzv. senzornom kazalištu posvećenom upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti. Unutar programske linije Europske prijestolnice kulture Dječja kuća, želja nam je educirati umjetnike Gradskog kazališta lutaka za direktan rad s djecom s različitim poteškoćama u razvoju, a kako je irski grad Galway također Europska prijestolnica kulture 2020. godine, odlučili smo zajedno združiti snage u ovom jedinstvenom projektu“, objasnila je ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Ova zajednička, edukativna radionica za umjetnike, glumce, lutkare, glazbenike upravo se održava u Galwayju pod nazivom „Hear Our Voice“ („Čujte naš glas“) u čijem je fokusu rad s djecom različitog spektra autizma, a koju pohađaju glumci-lutkari Damir Orlić, Alex Đaković i David Petrović.

Financirana od strane Galway 2020 Small Towns Big Ideas, radionica je u organizaciji humanitarne ustanove s ciljem potpore osobama s autizmom i njihovim obiteljima Galway Autism Partnershipa (GAP), koja je ostvarila suradnju s umjetnicom za senzorne projekte Phillidom Eves i medijskim producentom Garryjem Kellyjem.

Projekt „Hear Our Voice“ ujedinjuje multisenzorno kazalište i umjetnost te dokumentarni film kako bi se u zajednicu uključio što veći broj različitih ljudi, a GAP je angažirao Tima Webba, suosnivača i bivšeg umjetničkog ravnatelja poznatog kazališta Oily Cart iz Velike Britanije s velikim iskustvom u području senzornog kazališta, za održavanje četverodnevne radionice multisenzornog kazališta i umjetnosti. Radionica se sastoji od predavanja i upoznavanja specifičnosti ovakvoga kazališta te praktičnog rada s djecom i umjetnicima.

U skladu s time, lokalni će umjetnici surađivati s polaznicima radionice i to riječkim glumcima-lutkarima kako bi razvili iskustvenu, interaktivnu predstavu i pripovijedanje priča za mladu publiku s različitim poteškoćama u razvoju – autizmom, razvojnim i intelektualnim te senzornim poteškoćama.

„Redoviti i uvijek rado viđeni gledatelji predstava u GKL-ovom repertoaru su često i djeca Centra za odgoj i obrazovanje koji predstave uvijek prate zajedno sa svojim vršnjacima iz vrtića i škola, no u programima Senzornog kazališta radit ćemo i surađivati upravo zajedno za djecu s različitim poteškoćama u razvoju. Želja nam je nakon ove radionice dogovoriti daljnju suradnju GKL Rijeka i Dječje kuće Rijeka2020 s timom Galway2020, GAP-om, kazalištem Oily Cart te redateljem Tim Webbom pa se tako nadamo u 2020. godini ostvariti daljnje radionice multisenzornog kazališta u Rijeci s mogućnošću koprodukcije manje kazališne predstave“, zaključila je Lupi Alvir.

Prisjetimo se, glumci-lutkari Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković koautori su doživljajnog kazališta za bebe „Gdje su nestale čarapice?“, prve interaktivne predstave za bebe u Rijeci u produkciji GKL Rijeka. Predstava je namijenjena djeci od 8 mjeseci do 3 godine, a nastala je u suradnji s Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content