Riječki lutkari iz Čakovca se vratili s tri nove nagrade

Na 22. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej Gradsko kazalište lutaka Rijeka osvojilo je čak tri vrijedne nagrade. Avanture maloga Juju, predstava Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) i redateljice Renate Carole Gatica, osvojila je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje ansambla i najbolju scensku glazbu, dok su Krpimirci, autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića, predstava u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Kazališne Družine Pinklec iz Čakovca, osvojila nagradu za najbolju kostimografiju.

Susret je održan u Čakovcu od 14. do 18. listopada 2019. godine, a za nagrade je konkuriralo 10 predstava. Žiri ovogodišnjeg Susreta činili su Areta Ćurković, Mia Krajcar i Paolo Tišljarić.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenja ansambla za predstavu Avanture maloga Juju dodijeljena je uz objašnjenje da ansambl fascinira ujednačenošću i sinergijom na pozornici, kao i čistim, preciznim izričajem koji na jedinstven način komunicira s publikom. Ansambl čine Andrea Špindel, Tilen Kožamelj, David Petrović, Damir Orlić i Zlatko Vicić.

Nagrada Ivani Đula za najbolju scensku glazbu u predstavi Avanture maloga Juju dodijeljena je uz objašnjenje: „Bez obzira na antologijski status pjesmice o malom Juju Ivana Đula i ansambl predstave uspjeli su stvoriti sasvim posebnu zvučnu sliku. Neuobičajeni instrumenti dali su jedan potpuno novi i autentični zvuk ovoj predstavi, koja se cijelo vrijeme igra s melodijom i ritmom.“

Nagrada Zdravki Ivandija Kirigin za najbolju kostimografiju u predstavi Krpimirci dodijeljena je uz objašnjenje: „Kostimografija Zdravke Ivandije Kirigin smjeli je pokušaj otkrivanja novog vizualnog jezika u kazalištu za djecu i mlade. Kostimi imaju višeslojnu funkciju i usklađeni su s režijskim konceptom predstave, pa tako postaju visoko estetizirani scenski objekti i lutkarski element. Jednostavni, ali zanimljivi komadi odjeće i pomni izbor boja na sceni stvaraju živopisan svijet neobičnih Krpimiraca.“ Ovo je ujedno i prva nagrada predstavi Krpimirci koja je premijerno izvedena prošle sezone kao i predstava Avanture maloga Juju.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content