Riječki lutkari proslavili 600. izvedbu poznate predstave „Tri praščića“

Ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka na čelu s ravnateljicom Magdalenom Lupi Alvir proslavio je 600. izvedbu svoje kultne predstave „Tri praščića“ u petak, 17. siječnja 2020. na izvedbi za građanstvo u 18 sati. „Tri praščića“ autora Jiri Jaroša koje je po redateljskom konceptu Želimira Prijića obnovio Serđo Dlačić najstarija je predstava na repertoaru riječkih lutkara te najizvođenija predstava Kazališta.

U ovoj poznatoj priči pratimo tri brata praščića, Paška, Maška i Šaška, koji u svijet kreću puni novih ideja, ali ih presretne opaki, zubati i repati Vuk koji im je neprestano za petama kvareći im planove. Ipak, praščići zajedno nadmudre Vuka uz poruku „Praščići se Vuka ne boje!“

Predstava je premijerno izvedena 1977. godine prema tekstu Jirija Jaroša u režiji Želimira Prijića kojem je to bila prva lutkarska režija. Scenograf i autor lutaka je Ladislav Šošterić, nezaobilazno ime riječkog i hrvatskog lutkarstva. Glumački ansambl tada su činili Nenad Vukelić, Maja Vučemil, Josip Pihler, Zdenka Marković i Vera Kosier.

„Prošlo je čak 43 godine od prve izvedbe do danas i puno se generacija izmijenilo u kreativnoj, glumačkoj i tehničkoj postavi predstave, a publika u njoj i dalje jednako uživa. Sretni smo da ovakve lutkarske evergreene imamo na našem repertoaru“, poručila je ravnateljica Lupi Alvir.

Glumci-lutkari 600. izvedbe kultne predstave su Almira Štifanić, Karin Fröhlich, Andrea Špindel, Zlatko Vicić i Alex Đaković.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content